Felfelé gyenge vagyok, lefelé meg gyáva

Itt futok

Saucony Grid Type A5

2013. október 03. - RabiMiki

Miután az első pillanattól kezdve élveztem a minimalista terepcipőmet, elkezdtem valami hasonlót keresni aszfaltra is. A New Balance Minimus sorozat nagyon drága, így igyekeztem máshol is nézelődni. Majdnem egy hónapba telt, mire ráakadtam egy ígéretes típusra: a Saucony Grid Type A5-re. A katalógus szerint ez egy versenyzésre kitalált cipő, gyors és könnyű, nagyon lapos talppal, mindössze 4mm sarokemeléssel és Grid tompítással a sarkokban.

Kicsit aggódtam, mivel a versenyzésre tervezett cuccok nem igazán a tartósságukról híresek. Féltem, hogy majd hamar szétverem, és pár kilométer után mehet is a kukába. Szerencsére egyáltalán nem így történt, de még ne szaladjunk ennyire előre!

DSC_2629.jpgImádom ezt a színt!

A cipő tényleg nagyon könnyű, csupán 160g (katalógus adat, férfi, 9-es). Azonos méretben könnyebb, mint az aszfatltra szánt NB Minimus MR10 vagy a Nike Free Hyperfeel. Egészen hihetetlen érzés volt először kézbe venni! Olyan, mint ha nem is lenne benne semmi anyag, csupán a levegőt markolnám.

DSC_2633.jpg

Külső talp: A talp elülső részét apró piros háromszögekből kirakott gumi borítja. Mikor ezt először megláttam, biztosra vettem, hogy a háromszögek pillanatok alatt elkopnak majd... Meglepő módon semmi kopás nem látszik rajtuk, pedig már 400km-t poroszkáltam bennük.

DSC_2634.jpg

A sarokrészre keményebb, de minta nélküli fekete gumi került, ami jól jön, ha a rossz beidegződésemnek "hála" néha-néha sarokra érkezve futom a lejtős szakaszokat. Ez a fekete anyag egy kicsit könnyebben kopik mint az piros cucc elöl, bár a helyzet szerencsére egyáltalán nem vészes.

Jól tapad aszfalton és macskakövön, de már a porosabb szakaszokon is vigyázni kell az élesebb kanyarokkal. Kavicsos részeken, földúton, nagyon bizonytalan, könnyen megcsúszik.

Meglepően hangos, a jelenlegi leghangosabb cipőm.

DSC_2638.jpgGET SOME! He-he-he!

Ahogyan a képeken is látszik, nem az egész talpat fedi be kopásálló gumi. A fehér cucc a csillapításért felelős hab, amelyen érdekes kis lyukacskák sorakoznak. A lyukak célja a nedvesség elvezetése a külvilágba, de én csak az ellenkezőjéről tudok beszámolni. A legkisebb pocsolyát is kerülnöm kell, mivel a víz azonnal bejut a talpamhoz! Ez a kisebbik gond, mivel aszfalton a pocsolyák többnyire könnyen kerülgethetőek. Nagyobb baj, hogy a lyukak kavics mágnesként működnek. A nagyon vékony talp miatt ezeket a kavicsokat néha érezni is lehet futás közben, ami nem jó dolog.

DSC_2635.jpgKavics

Csillapítás: Minimális hab a középtalpban és egy könnyített Grid betét a sarok alatt. Csillapít persze, de nem sokat. Az út minden egyenetlenségét, minden kavicsot érezni, de nem zavaró módon. A cípő talpában annyira kevéske anyag van, hogy mindenképp az izmainknak és a szallagjainknak kell a földetéréskor ébredő erőt elnyelniük. Ha eddig ezt a cipőd talpára bíztad, akkor csak óvatosan! A Grid saroknak és a 4mm-es emelésnek köszönhetően lehet benne enyhén sarkazva is futni, de hosszabb távokra így azért nem igazán ajánlanám. Velem is pont ez a gond. Ha elbambulok, akkor hajlamos vagyok a lejtőkön visszaállni a régi formámra, és sarokra érkezve lassítani magam lefelé. A Grid betét miatt nincs azonnali fájdalom, így nem zökkenek ki a bambulásból, csak amikor már a térdemben kezdem érezni, hogy megint a passzív részeim nyelik el a lépéseim erejét. Szerintem egyszerűbb, hasznosabb (és bizonyára olcsóbb is) lett volna ezt a betétet kihagyni a sarokrészből, úgy sokkal direktebb lenne a visszacsatolás.

Van persze megoldás! Nem szabad bambulni, a táv végéig a helyes formára kell koncentrálni. Nekem ez alapvetően magas pulzuson, nagy tempónál megy, így ebben a cipőben csak a gyors futásaimat intézem. Ez mostanában olyan 4:30-as tempót jelent, ahol már nagyon szépen működik együtt a cipő és a lábam. Lassú lötyögésre viszont nem szivesen venném fel, főleg nem, ha vannak az útvonalon lejtők is.

DSC_2631.jpg

Felsőrész: Nagyon retró! Vékony, igazi klasszikus sportcipős megjelenéssel. Nekem nagyon tetszik ez a szín és ez a forma! Amikor ezt megemlítettem az eladónak a sportboltban, nagyon meg volt lepve. Azt mondta, neki még soha senki nem mondta egyetlen Saucony cipőre sem, hogy az szép.

A felsőrész gyakorlatilag egy vékony háló, ami a nagyobb tartást igénylő részeknél egy un. Flexfilm bevonatot kapott. A nyelv oldala gumirozott hálóval kapcsolódik a talphoz(!), így teljesen körülöleli a lábfejet. Kicsit igazgatni kell felvételkor, mert hajlamos begyűrődni, de egyébként nagyon kénylmes, ötletes ez megolás. A sarok puha és rugalmas, semmi megtámasztást nem ad.

DSC_2639.jpg

Szerintem az én jelenlegi gyors tempóm az, amitől felfelé ez a cipő már működik. Ha ennél lényegesen lassabban futsz és/vagy sarokkal érsz földet, akkor ez nem a te cipőd! Szép, szuper könnyű, kényelmes és nem is drága (ha jól emlékszem, akkor épp három pár jön ki egy pár Hyperfeel árából), de a térdeidből viszont csak egy pár van, nem árt rájuk vigyázni. Csak akkor engedj a csábításnak, ha tudod, hogy mit csinálsz! Ha viszont tudod, akkor remek cipő minden olyan helyzetre, ha jó gyorsan akarsz szaladni.

Heti egy alkalommal használom, a leghosszabb távom 25km volt benne.

A bejegyzés trackback címe:

https://ittfutok.blog.hu/api/trackback/id/tr35549376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csabant 2013.10.05. 16:09:45

Jó cipő! Egyben kérjük a Merrell- ről az első benyomásokat megosztani:)

RabiMiki · http://ittfutok.blog.hu 2013.10.05. 21:10:34

@csabant: A Minimushoz hasonlítva: sokkal jobban tapad laza talajon, laposabb de keményebb a talpa (nem érzem annyira az éles köveket), sokkal erősebben fogja a lábam. Utóbbiból még lehet gond hosszabb távon, most csak egy rövid technikás 11k-t futottam benne.
süti beállítások módosítása