Felfelé gyenge vagyok, lefelé meg gyáva

SUUNTO Elementum Terra

2015. július 21. - RabiMiki

A SUUNTO nem GPS képes óráinak csúcsán egyértelműen az Elementum sorozat áll, két fő típussal, rengeteg szín variációban. A két típus a Terra és az Aqua. Előbbiről lesz most szó.

Mi ez?

Az Elementum sorozat nem outdoor használatra lett kitalálva, bár vannak ABC funkciói. Mindkét típus utcai használatra készült, felhasználva a SUUNTO tapasztalatát a valódi búvárórák és a valódi hegyi túraórák terén. Nem azt mondom, hogy nem lehet őket vizi vagy épp hegyi környezetben használni, de erre a célra rengeteg praktikusabb (értsd: okosabb, olcsóbb) megoldás létezik, még magától a SUUNTO-tól is. A Terra helyett például ott a Core, a Vector vagy akár az Ambit sorozat.

elementum1.JPG

Elég nyilvánvaló, hogy az Elementum modelleknél a megjelenésen és a felhasznált anyagok minőségén volt a hangsúly, bár a hegyi funkciók némelyike is hasznos tud lenni az irodista hétköznapokban.

Felépítés

Az óra háza tömör acél, amit a választott modellnek megfelelő színű bevonat fed. Sajnos nincs titán változat, mint ahogy nincs szálcsiszolt acél sem.

Három gombbal rendelkezik a jobb oldalán, melyek közül a felső nem csak nyomkodható, de tekergethető is. Ennek az óra beállításánál van jelentősége, és tényleg nagyon praktikus. Bá eléggé kiáll, de mégsem zavaró, sosem bökte még meg a kezem, sosem akadt még be sehová. A gombok természetesen zárhatóak, a véletlen benyomódások elkerülése érdekében.

elementum4.JPG

Létezik fém, bőr és kaucsuk szíjjal szerelt változat is. Ahogyan az a fenti képen látszik, és a bőrt választottam. A fémet nem szeretem, a kaucsukot pedig kicsit olcsónak találtam egy ilyen szintű "műszerhez". Természetesen bármelyik szíj beszerezhető külön is, utólag.

A gyönyörűen kontrasztos digitális kijelzőt zafír kristály védi, ami elvileg karcálló (csak a gyémánt karcolja) és tükröződésmentesített.

elementum3.JPG

Különösen tetszik a hátlap, amit négy torx csavar tart a helyén, illetve itt kapott helyet a légnyomásmérő szenzor "szellőzője" is.

Funkciók

A fő képernyőről egy csomó minden leolvasható, nincs is igazán értelme innen elkapcsolni. Látszik a pontos idő (óra és perc, másodperc nem), a legnyomás trendje, az aktuális magasság, a dátum, valamint a kijelző külső körén a tengerszintre vetített légnyomás. Ez utóbbi olyan ügyesen van skálázva, hogy a 12 óra állásnál megjelenő pötty jelenti a semleges időt. Ha ettől jobbra mászik el akkor javul, ha balra, akkor pedig romlik az idő.

A szintemelkedés illetve az időjárás változása egyaránt az aktuális légnyomás változását okozza. Hogy melyik az igazi ok, az a Core cikkemben már bemutatott "auto" üzemmód algoritmusa igyekszik kitalálni. Nincs lehetőség viszont manuálisan csak magasságmérés vagy csak légnyomásmérés üzemmódra váltani.

Tudja naplózni a túráink időtartamát, összes szintemelkedését és süllyedését, valamint a legmagasabb elért pontot. Nyolc ilyen rekord menthető el.

Az ABC funkciók közül természetesen a C sem hiányzik, az iránytű a szokásos módon jeleníti meg az irányt:

elementum5.JPG

Ja, és van még stopper és ébresztő is - viszont semmi más. Nincs benne visszaszámláló, sem viharriasztás, sem pedig grafikus kijelzés. Na oké, tud világítani. Kéken.

Mire jó?

Óra. Mutatja az időt. :) Ezen felül az "auto" módnak köszönhetően egy nagyon okos és megbízható meteorológiai állomás is, amivel akár egy megbeszélés közepén is figyelheted, hogy milyen irányba tolódik el az időjárás. Hogy vajon ma este esőben vagy napsütésben fogsz-e futni?

Miért?

Nem akarok belemenni abba a parttalan vitába, hogy van-e még értelme 2015-ben karórát hordani. Szerintem van, sokak szerint nincs. Ha te is úgy vagy vele mint én, akkor talán nem nagy bűn egy olyan típust választani, ami egyszerre szép, ritka és praktikus, valamint hordoz magában egy cseppett a naponta teleizzadt, karcos, de szeretett futó órád DNS-ből.

elementum2.JPG

Ellenben ha csak a praktikum számít, akkor vannak sokkal ésszerűbb alternatívák is.

A bejegyzés trackback címe:

http://ittfutok.blog.hu/api/trackback/id/tr317644972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

saaby. (törölt) 2015.07.22. 12:12:12

A "mire jó?" és "van-e értelme?" kérdéskör szerintem rögvest borul, ha valakinek csak egy hangyafa...latnyi affinitása is van a szép műszaki produktumokhoz.
Viseld egészséggel-jó soká!

Gige · http://www.radio-muzeum.hu 2017.06.12. 20:08:22

Hol tudnék magyar nyelvű kezelésit találni hozzá?