Felfelé gyenge vagyok, lefelé meg gyáva

Itt futok

SUUNTO Ambit3 Peak Sapphire - 1 év után

2015. október 05. - RabiMiki

Több mint egy éve nyúzom már a jelenlegi órámat, és még egyszer sem hagyott cserben. Nem fagyott ki, nem vesztette el csak egyszer a GPS jelet, nem zavarodott meg soha, és amennyire meg tudom ítélni, mindig pontosan, de legalább is megismételhető módon mért. Utóbbi talán fontosabb is, mint az abszolút pontosság.

Persze nem tökéletes.

Ott van mindjárt a movescount weboldal. Az órát itt, és csakis itt lehet beállítani (illetve egy hasonszőrű iOS illetve Android app-ban), ide, és csakis ide lehet első körben az edzéseket feltölteni. Nem szeretem. Mert csúnya. Mert buta. Nem is igen használom semmire, innen automatikusan a Strava-ra kerül minden mocorgásom - ott szoktam az adataimat nézegetni.

Zavar aztán a mérete. Túl nagy, főleg úgy, hogy csak három adatot tud egyszerre kijelezni. Átalgtempó, aktuális 1000m átlagtempója, aktuális szívritmus, megtett távolság. Ez négy, és én pont ezeket szeretném látni, így most nyomogathatok össze-vissza. A túl nagy méret és a kilógó GPS antenna miatt nem hordom hétköznapi óraként, arra van másik. És egy másik. Meg még pár.

elementum2.JPG

Nem tudja mejeleníteni a megtett útvonalat az edzés közben, csakis akkor, ha navigálok is. A megtett nyomvonal idegen városban marha nagy segítség tud pedig lenni. Innen láthatod mondjuk, hogy hol kell bevenni az utolsó kanyart, hogy kb. a szállodához érj vissza. Az összes normálisabb GARMIN óra tudja ezt.

Zavar, hogy gyakorlatilag semmit nem tudok rajta off-line beállítani. Kell hozzá a mobil app, vagy egy számítógép. Nekem nincs iPhone-om, Windows telóm van (igen, tudom, szégyenljem össze magam), és nem mindenhová hordom a céges laptopom magammal. Privát laptopom meg nincs is, de ha lenne sem vinném egy családi hosszú hétvégés kirándulásra.

A kilógó antenna miatt nem igazán illeszkedik egy bringás kormány adapterhez sem. Megoldható, csak valahogy olyan furcsa.

A teljesen lapos kristály miatt eszedbe ne jusson fejlámpával ránézni - kiégeti a szemed a csillogás. Kedves vantaai srácok! A sík kristály tök jól néz ki, a domború viszont praktikus. Nem véletlenül használja ezt a megoldást az óragyártók 99.9%-a. Kábé. Addig is míg erre rájöttök, én bekapcsolt világítással futok, és a fénycsóvámon kívül fordítom magam felé az órát, ha valamit tudni szeretnék.

Mindezek ellenére imádom.

Mindent kibírt eddig, pedig jópár dologba belevertem, hozzádörzsöltem. Többször le is ejtettem. A lünetta karcos már egy kicsit, a kaucsuk szíj is kifényesedett itt-ott, de semmi komoly. A kristály karcmentes, a gombok könnyen járnak, a szíj nem repedt be sehol, az akku jól bírja.

ambit3-01.JPG

ambit3-02.JPG

Hihetetlen, tudom, de ez egy olyan kütyü, ami a könnyen kiismerhető (és néha persze kicsit bosszantó) keretei között tökéletesen és megbízhatóan működik. Ritka ez manapság, meg is becsülöm.

A bejegyzés trackback címe:

https://ittfutok.blog.hu/api/trackback/id/tr897895178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Péter Holczer 2015.10.21. 17:17:59

Megtanulja ám az ember azt is értékelni, hogy elindítod, elindul, leállítod megáll, elmenti az adatokat, amiket elég jól is mért, ugyanazt az utat ugyanannyinak méri máskor is, navigál is és jól bírja az aksija :) - felbecsülhetetlen ahhoz képest, mint amikor otthon megtervezel egy új útvonalat térképen, feltöltöd az órára, az elnavigál a feléig 500 méter eltéréssel (annyival kevesebb távolságot mér addig), majd lefagy, és semmire sehogy nem reagál... És elkezdesz gondolkozni, hogy ok, de innen hogy is jutok legalább vissza oda, ahonnan elindultam...

RabiMiki · http://ittfutok.blog.hu 2015.10.22. 03:25:45

@Péter Holczer: Szóról szóra ez történt velem a Bükkben. Az út közepén a Fenix2 úgy kifagyott, mint a huzat. Szerencsére sok éve már jártam arra, így különösebb gond nélkül folytatni tudtam a kört tovább a kocsimig. De lehetett volna pechem is, ha épp egy új nyomvonalon vagyok.

Kilfish · http://www.kilfish.com 2015.10.27. 16:55:04

Itt a blogodon írta régebben valaki, hogy kell az óráknak pár hónap amíg egy új tipusra kijön minden lényeges javítás, frissítés. Lehet, hogy a Fenix 2-det túl korán vetted. Én pont a Fenix 3 megjelenése előtt, február óta használok egy Fenix 2-t napi szinten futásra, úszásra (medencében és nyílt vizen is), párszor túrázni is voltam vele úgy, hogy ő vezetett és még semmi gondom nem volt még vele, ez a kedvenc órám.

RabiMiki · http://ittfutok.blog.hu 2015.10.28. 11:57:52

@Kilfish: Szerintem az enyémnek hardver hibája lehetett... Már akkor is voltak tökéletes darabok, mint ahogy most is vannak happy Fenix3 tulajok, meg persze nem túl happy-k is. :)
Ezzel szemben az Ambit3-at a megjelenést követő napon vettem meg, és az első perctől hibátlan. Nem akarok én Suunto vs. Garmin hitvitát generálni, csak lerom, amit tapasztaltam. :)

csabant 2016.03.28. 22:03:26

Kicsit off, de hogy lehet útvonalat feltölteni az eszközre? Lehet, hogy valamit nem vettem észre, de egy délutánt rászántam és nem sikerült, ráadásul Suunto-s közösségből származó útvonalat rátenni az órámra (Ambit 3 Run)

RabiMiki · http://ittfutok.blog.hu 2016.03.29. 07:28:26

@csabant: Addig eljutottál, hogy látod a térképet a saját profilod alatt a Movescount-ban? Ha igen, akkor az útvonal szerkesztés nézetben van egy kis kipipálandó izé, hogy feltöltse-e az órára. Azt jelöld be. Aztán a sportmódot is módosítanod kell, a Quick Navigation-t kell Select Route-ra kapcsolni. Aztán szinkronizálás, és már ott is van.

csabant 2016.03.29. 08:05:34

Sikerülhetett, mert ma már rajta vannak az utak, elsőre biztos nem szinkronizáltam, azért nem kerültek rá
süti beállítások módosítása