Felfelé gyenge vagyok, lefelé meg gyáva

Ismét HRM gondok

2014. október 18.

Valami nagy rosszat tehettem előző életemben. Más magyarázata ugyanis nem lehet annak, hogy sehogy sem akar nálam normálisan működni a szívritmus mérés. Mikor egy évnyi futás után végre kaptam egy megfelelő HR pántot az akkori NIKE GPS sportórámhoz, az óra az első szívritmusméréses futásom alkalmával elpusztult. Után jött a Garmin, aminél a pánt két véres csíkot koptatott a mellkasomba. Négy hónap alatt múlt el a nyoma. A jeladót megtartva átálltam Polar pántra. Ez működött is, míg meg nem halt. Kétszer bő egy év alatt. Kipróbáltam a Mio Link optikai szenzort is. Nem igazán vált be. Valamiért nem tudom kiverni a Gyaloggalopp "leégett, összedűlt, aztán süllyedt el" mondatát a fejemből. :)

Szóval a Nike/Polar, Garmin és Mio után jött a negyedik - a Suunto. Persze, hogy nem működik ez sem tökéletesen!

hrm-01.jpg

Pár napja azt vettem észre, hogy minden különösebb ok nélkül bizonyos futásaim alkalmával az óra néha-néha rettentően magas (kb. 170) pulzust mér, majd visszaáll arra a szinte, amit normálisnak gondolnék. Más alkalmakkor semmi baja nem volt. Ha épp rossz kedve volt, akkor ilyet produkált:

hrm-02.jpg

hrm-03.jpg

Személyes kedvencem ez a lenti gyorsító futás, ahol kb. negyedórányi bemelegítést követően futottam egy gyors 2000m-t, majd kis pihenő után 1000m-t. Amit azt a görbe mutatja, sikerüt már a bemelegítés első pillanatában is a maximális pulzusértékem (elméletileg 181bpm) felettit mérni. Ügyes...

hrm-04.jpg

Itt történt, hogy míg a bemelegítés utáni rövidke pihenőidőm alatt fejcsóválva figyeltem az órámon megjelenő szívritmusgörbémet, megfogtam a mellettem lévő közlekedési táblát. Nagyjából 2 másodperc alatt minden a normális szintre.

Hoppácska! Földelés!

Olvastam már arról, hogy száraz időben a technikai pólók fel tudnak tölteni bizonyos HR jeladókat, de még sosem tapasztaltam. Kicsit rákeresve a neten azt találtam, hogy közel sem én vagyok az egyetlen, aki erre panaszkodik a Suunto szenzorok esetén. A gond az, hogy erre nem nagyon van megoldás. Ha szerencsém van a póló anyagával, akkor megúszhatom, de még akciós árakon is drága játék ezzel kísérletezni. Arra már rájöttem, hogy a két kedvenc Adidas pólóm kimondottan rosszul hat a szenzorra.

Mivel nem túl drága, úgy döntöttem, hogy kipróbálom a Decathlon olcsó BTLE szenzorát, hátha az jobban működik. Már az első futás után láttam, hogy nem ez lesz a jó megoldás. Bár nyoma sincs a feltöltődéses jelenségnek (pedig a fentivel azonos pólót használtam), de a szenzor nagyon lomha, néha szakadozik a jel, és a pántja már a tizedik kilométer környékén kikezdte a bőrömet. A végén már eléggé fájt, így valószínűleg rossz helyre húztam, ezért lett a végén még a "normálisnál" is bénább a görbe.

hrm-06.jpg

Bár a patentek távolsága megfelelő lenne, a jeladó hátuljának kialakítása miatt lehetetlen Polar pánttal használni. A saját pántja ez alatt a másfél óra alatt pedig gyakorlatilag tönkrement. Semmiképp ne vegyetek ilyet!

Mivel másnap elég párás volt a levegő, ami állítólag a legjobb védekezés a statikus feltöltődés ellen, így újra a Suunto szenzorral mentem el futni a szokásos csütörtöki tempó körömre. Nem lett sokkal jobb, mint korábban, bár ezúttal inkább negatív csúcsok keletkeztek.

hrm-05.jpg

Érdekes, hogy az első egy hónapban semmi jelét nem láttam ennek a problémának. El nem tudom képzelni, hogy mitől, de sajnos lehet, hogy valami feladta a szenzorban a harcot. Természetesen cseréltem benne elemet, nem segített semmit. Ezt a fajta pántot külön még nem lehet kapni, csak a jeladóval együtt, így ezt a hibalehetőséget nem tudtam kipróbálni.

Akármi is a baja, kritikán aluli, hogy egy hónap után kifeküdt. Kellett egy működőképes alternatíva, így a nem túl bőséges hazai BTLE szenzor kínálatból a Polar H6-ra esett a választásom. A már jól ismert és bevált SoftStrap pántot használja, könnyű, minőségi. A méretarányok jobb érzékeltetés érdekében mellé állítottam egy lila szárnyas pónit.

hrm-07.jpg

Gond nélkül kapcsolódott az Ambit3 órámhoz, így gyorsan el is vittem egy hosszabb erdei körre a Vértesbe. Az első eredmények bíztatóak.

hrm-09.jpg

Talán az elején az a 154-es csúcs kicsit túlzás, de máskülönben minden jónak tűnik. Természetesen a Polar H6 közel sem olyan okos, mint az új Suunto szenzor - nincs benne memóra. Ellenben működik, ami kellemes változás az elmúlt időszakhoz képest. Remélem, hogy most ezzel egy időre lezárhatom a szívritmusmérés témakörét.

hrm-08.jpg

2014. szeptember

Ez most egy nagyon laza hónap volt. Mindösszesen kétszáz kilométert futottam - kb. másfél éve nem volt ilyen "rövid" hónapom. Persze ez nem véletlen. Ki kellett pihennem az augusztus végi VérKör fáradalmait.

201409.jpg

Az utolsó teljes hetem viszont már egész erősre sikerült. Három tempósabb futásom is volt, és összeszedtem több mint ezer méter szintet. Ennek ellenére azt hiszem kijelenthetem, hogy sikerült kellően kipihennem magam. Készen állok az év utolsó ultra távjára, aminek két-három héten belül neki is vágok.

Haladok a "húsz perc alatt ötezret" projektemmel is... Már nem akarok elpusztulni a résztávos edzéseim végén, ami mindenképp pozitív változás az első próbálkozásaimhoz képest. :)

Szeptember elején pár napot Helsinkiben töltöttem. Futottam, ettem, és hazafelé a reptéren vettem egy Ambit3 Peak órát. Már egészen jól kiismertem.

2014szept01.jpg

A FinnAir újságából még azt is megtudtam, hogy Finnországban még öltönnyel sem ciki Suunto órát hordani.

2014szept02.jpg

Ő egyébként Alexander Stubb, Finnország miniszterelnöke. Eddig minden finn repcsis újságba amit olvastam írt egy egyoldalas cikket. Az elsőt a tömegsport fontosságáról és prioritásáról az élsporttal szemben, a másodikat (a fenti képen) pedig a technológiai fejlődés nagyszerűségéről és a benne rejlő lehetőségekről. Van ilyen is.

Belekezdtem a bringám átalakításába. Jelenlegi fitnesz mivoltából hamarosan országútivá lényegül át. Remélhetőleg október végéig. Egészen jó áron sikerült beszereznem mindhárom szükséges alkatrészt (fékváltókar, kormány, tárcsafék szett), már "csak" össze kell rakni. Alig várom, hogy kész legyen! :)

Szeptemberben úsztam is. Idén először. Annyira lassú vagyok, hogy a közel egy év kihagyás meg sem látszik a tempómon! :) Érdekes élmény volt egyébként egy szabadtéri sportmedencében úszni szakadó esőben. Sajnálom, hogy mostanában nincs lehetőségem gyakrabban csobbani.

Októberben lesz egy dán utam illetve minden külső segítség nélkül nekifutok a VTM ultra távjának. Drukkoljatok! :)

Movescount Movie

Volt egy kis időm játszani a SUUNTO Movescount App filmkészítő funkciójával. Röviden - iszonyat potenciál van benne, bár jelenlegi formájában elég ügyetlenke. A lenti videó három aktivitásom (egy bringázás, egy futás, egy terepfutás) videóiból lett összefűzve.

Semmit nem lehet beállítani. Mindegyik videó 1 perc 11 másodperc hosszú, függetlenül a megtett távtól vagy a tevékenység időtartalmától. Arra sincs semmi ráhatásom, hogy mi jelenjen meg rajtuk. Sajnos nagyon úgy tűnik, hogy a terepfutás a legkevésbé támogatott mozgásforma. Az ilyen videókon nincsenek kilométer jelzések, és nem jelennek meg a csúcsértékek sem.

Nagyon tetszik az időjárás infó az elején, illetve az, hogy a Napot oda rajzolja, ahol kb. tényleg volt (lásd a második aktivitás végét).

Hatalmasat dobna a dolgon, ha a SUUNTO felturbózná kicsit ezt a funkciót néhány beállítási lehetőségekkel. A következő opciókra gondolnék nagy hírtelen:

  • Beállítható cím
  • Milyen adatok jelenjenek meg a film előtt (idő, hely, táv, tempó/sebesség, stb.)
  • Milyen adatok jelenjenek meg a videón (max HR helye, max. tempó helye, legmagasabb pont, stb.)
  • Szegmensek kiemelése kérésre (névvel, CR és PR adatokkal)
  • Fényképek beágyazása a megfelelő helyre (GPS koordináták EXIF-ből)
  • Állítható vertikális lépték a domborzat kiemelésére
  • Grafikonok megjelenítése a sarkokban (HR, szint, tempó, stb.)
  • Milyen adatok jelenjenek meg a videó után (max HR helye, max. tempó helye, legmagasabb pont, stb.)

Ezt mind meg lehetne oldani egy nagyon egyszerű felületen, és nem hiszem, hogy egy hónapnál tovább tartana összehozni. Légyszi, SUUNTO, légyszi...

Tempó

Szeretem azt mondani és hinni, hogy csak azért futok, mert futni jó. Ebből kiindulva azonban néha nehezen tudok kellő motivációt meríteni, hiszen pontosan tudom, hogy ez nem kimondottan igaz minden alaklomra. Néha nem jó. Néha fáj. Máskor pedig csak jobb lenne a kanapén maradni. Olyan sok érdekes videó van a YouTube-on, amit még nem láttam!

Ilyenkor segíthetnek a célok. Valami, amit el akarok érni. Valami, amire most még nem vagyok képes, de hiszem, hogy képes lehetek rá, ha keményen megdolgozok érte. A hangsúly a keményen van. A puha cél nem cél. Azért nem mennék ki az esőbe futni.

dilbert01.JPG

Ha viszont tudom, hogy a cél eléréséért sokat kell küzdenem és nagyon el akarom érni, akkor igen. Erre az évre ez volt a VérKör, amit augusztus végén kipipáltam. Nagyon örülök neki, nehéz menet volt, de lassan elmúlik a katarzis hatása, a pihenő időszakomnak is vége, menni kell tovább.

Mivel a távon most legalább egy évig nem szeretnék változtatni, sőt, inkább egy kicsit visszavennék, így a tempó felé fordultam. Gyorsulni szeretnék, elsősorban rövidebb távokon. Jelenleg tudok 45 percen épp hogy belüli 10k-t és 20:42-es 5k-t futni. Ez utóbbit szeretném első körben betenni húsz alá, aztán majd meglátjuk. Négy perc alatti ezrek ötször egymás után. Tudom persze, hogy ez nem valami húúúdenagy idő, de a mindössze két és fél éves futó múltammal szerintem ez a realitás.

Nyilván változtatnom kell az eddigi edzéseimen, hiszen azok bár talán jó alapot szolgáltatnak a gyorsuláshoz, önmagukban nem elegendőek. Remek dolog, hogy kiválóan tudok hosszú órákon át kocogni 120-as pulzuson, de nem sokat segít a négyperces ezrek elérésében. Ki kell lépnem a komfortzónámból minden szempontból. Nem is fizikailag lesz ez nehéz, hanem mentálisan. A hosszú futásokhoz csak kitartás kell, és azt hiszem ez megvan bennem. A sebességhez viszont ésszel kell futni. Okosan felépíteni az edzéseket, értelmezni az eredményeket, és azok alapján haladni tovább.

strava03.JPG

Kicsit utánaolvasva a dolognak úgy döntöttem, hogy két gyorsító edzést is beiktatok a heti rutinomba. Keddenként szeretnék résztávozni, az első normálisabb próbálkozásomat fent láthatod - hétszer 400m 3:52min/km tempóval és a végén pár rövid sprint. Kicsit problémássá teszi a dolgot, hogy Csákváron nincs sík és egyenes utca, így ezért az edzésért utaznom kell. Másrészt csütörtökönként lenne egy tempó futásom, amire a szokásos csákvári 8k-s körömet használnám. Ha már nagyon megy, akkor majd ugrok tízre. Itt a cél elsősorban a magasabb pulzustartomány bejáratása. A sok kanyar, az autók és az emelkedők miatt ezen a körön sosem lesz túl acélos a tempóm. Bár a neve mást sugall, ez az edzés elsősorban az intenzitásról kell hogy szóljon. A többi futásom marad a régi, bevált, lassú lötyögés.

Hát ez az új cél és ez az új terv. Meglátjuk, hova jutok velük. Ja, igen... A SMART-ból az utolsó betűt hajlamos vagyok elfelejteni. A határidő 2015. március 31.

SUUNTO Ambit3 Peak Sapphire

2014. szeptember elsején mutatta be a SUUNTO a népszerű Ambit sorozatának harmadik iterációját. Akárcsak az Ambit2 esetében, a hármasnál is két modellt jelentettek meg egyszerre, bár a korábbitól eltérő megnevezéssel. A csúcsmodell a "Peak", míg az olcsóbbik/egyszerűbb a "Sport" utónevet kapta a keresztségben. Két különbség is van közöttük. A Peak tartalmaz barométert a pontosabb magasság mérésre és az időjárási trendek követésére, illetve dupla kapacitású az akkumulátora a Sport modellhez képest: másodperces rögzítéssel elvileg 16 órát bír, ami perces rögzítéssel akár 50 órára is kitolható. Mindkettő igazi multisport óra, tehát egyaránt használható úszásra, bringázásra és futásra. No meg bármi másra, amit csak ki tudunk találni. Ezúttal mindkét típusból kapható "Sapphire" verzió is, ami acél lünettájával illetve zafírkristály üvegével tűnik ki a többi közül. Utóbbiaknál ezek a részek alumíniumból és ásványi üvegből készülnek, de egyéb képességeikben azonosak. Jó szokás szerint az összes óra kapható szívritmus jeladóval (ezek a "HR" jelűek), vagy nélküle. 

A3PS-01.jpg

Jelen cikk az Ambit3 Peak Sapphire HR verzióról szól, de a fentiek értelmében a felépítést leszámítva minden megjegyzésem igaz a nem-Sapphire típusú Peak-re is.

Felépítés

Hatalmas - úgy néz ki, mintha egy serpenyőt hordanék a kezemen. Az érzést fokozza, hogy a kristály teljesen sík és az acél lünetta is alig emelkedik csak felé. A négy torx csavar miatt kicsit kabinablak beütése is van. A lünettát és a szintén acél öt gombot leszámítva minden más műanyag, még a hátlap is.

A szíj puha és rugalmas, számomra sokkal kényelmesebb mint amilyen az Ambit2 típusokon volt. Sajnos pormágnes, így pár óra alatt teleragad szöszökkel. Két bújtatója is van.

Kicsit idegenkedtem az alul kitüremkedő GPS antennától, de be kell vallanom, hogy semmi gondot nem okoz. Hordás közben észre sem veszem, nem fordul el tőle a kezemen. Meglepő, hiszen kb. fél éve az Ambit2 próbálgatásakor nem ezt tapasztaltam. Mivel viszonylag vékony csuklóm van, így az antenna eléggé kiáll, ami nem szép. Négy napig hordtam úgy, hogy csak zuhanyzáskor vettem le, de soha nem akadt bele semmibe. Mégis, a nagy mérete mellett ez a kiálló izé a másik ok, amiért soha nem hordanám mindennapi óraként. Kivéve persze ha utazom, mivel akkor nem kell másik órával bajlódnom.

A gombok puhán járnak, de mégis nehezen nyomódnak be véletlenül. Nem kattannak, így bekapcsolva hagytam a gombnyomást jelző csipogó hangot, hogy odapillantás nélkül is tudjam, elég erősen nyomtam be őket.

A kijelzőt teljes egészében aktív pixelek borítják, így a kör teljes felülete kihasználható, ami jó dolog. A megjelenő karakterek könnyedén leolvashatóak minden nézetben, a karakterkészlet egyszerű és szép. Más, nagyobb, mint ami korábban volt. Sajnos a kijelző nem annyira kontrasztos, mint ahogy szeretném, de azért bőven használható.

ambit3-01.jpg

Alapbeállítás szerint a bal alsó (View) gomb hosszú lenyomásával invertálható a képernyő, tehát sötét háttér előtt világossal látszódnak a kijelzett karakterek. Ebben a módban a gyenge kontraszt még nyilvánvalóbb, mint a hagyományos beállításban. A háttér még nagy jóindulattal sem fekete, inkább csak valami kékes-szürke. Szerintem meglehetősen béna, nem is használom így.

Érdekes, hogy nem lehet igazán kikapcsolni, ha viszont nem mozdítom meg tíz percig, "elmegy aludni". Ilyenkor a kijelzőről eltűnik minden, de félóránként továbbra is követi és menti a légnyomás változását. A legkisebb pöccintésre azonnal felébred.

Sportmódok

Az Ambit3 beállítása pár alap funkciótól eltekintve az ingyenes Movescount.com oldal segítségével történik. Itt hozhatjuk létre például az egyes sportmódokat (bár alapból is kapunk egy csomót), Bármennyit, bár az óra "csak" tízet tud egyszerre tárolni. Mindegyik sportmódhoz külön definiálhatunk képernyőket (maximum nyolcat módonként), és megadhatjuk a GPS mérési és mentési gyakoriságot, illetve kiválaszthatjuk, hogy mely szenzorokat szeretnénk használni.

movescount01.JPG

ambit3-10.jpg

Képernyőnként sajnos maximum három adat jeleníthető csupán meg, amik közül a középső mindig nagyobb karaktereket használ. Persze lehetséges pár adat grafikus megjelenítésére is (pl.: magasság, szívritmus), ilyenkor ezek kitöltik az egész képernyőt. Érdekesség, hogy minden egyes nézethez négy alsó sort adhatunk meg, amik között a View gombbal lapozgathatunk. A nézetek közötti váltás csak egy irányba lehetséges, ami elég idegesítő, ha sok van belőlük.

movescount02.JPG

A nézetek és sportmódok beállítására a Movescount oldalon kívül használhatjuk az ingyenes Movescount Mobile alkalmazást is (iOS és Android), de magát az órát nem. Papíron nem tetszett ez a megoldás, de a gyakorlat az bizonyította, hogy sokkal gyorsabb és átláthatóbb ez a módszer, mint ha az órán magán állítgatom be az összes sportág összes nézetét. Egyetlen hiányossága, hogy nem lehet sportmódot duplikálni. Úgy könnyebb lenne hasonló, egymástól alig különböző tevékenységeket létrehozni.

Egyedi alkalmazások

A Movescount oldalon bárki készíthet egy viszonylag egyszerű "programnyelv" segítségével egyedi alkalmazást (Appot), ami valamely mért értékből számol ki egy másikat, amit megjelenít. Szerintem nem nagy dolog, és mivel nem lehet benne saját változókat kezelni, így nagyon egyszerű dolgokra korlátozódik a használhatóságuk. Jelenleg több ezer ilyen app érhető el, de többségük ugyanazt a problémát oldja meg (gyakran pont ugyanúgy), vagy totál hülyeség. Én kettőt használok, mindkettőt a túra módban. Az egyik megmondja, hogy mennyi idő múlva megy le- vagy kel fel a Nap (amelyik időpont közelebb van) az aktuális GPS koordináták alapján. A másik pedig megmutatja, hogy az adott magasságon hány százaléka a levegő oxigéntartalma a tengerszintihez képest. Roppant hasznos tudni, hogy mondjuk a Vértes csúcsán 96,5%. Biztos ezért nem soha kapok levegőt, mikor felérek...

Szenzorok

Talán a legnagyobb hardveres változás a korábbi típusokhoz képest a kommunikációs chip cseréje. Nincs többé ANT és ANT+, de van helyette Bluetooth 4.0 (BTLE). Vegyesek az érzéseim a cserével kapcsolatban. Egyrészt sajnálom, és nem csak azért, mert egy csomó nagyon szuper ANT+ szenzorom volt már. Jelenleg az ANT+ ügyesebb, mint a BTLE 4.0, mégpedig azért, mert az ilyen szenzorokat több fejegységhez is lehet párosítani. Használhatsz pl. a bringás szenzoraidhoz normális kilométerórát, vagy az edződ melletted bringázva figyelheti a futás alatti pulzusodat. A BTLE 4.0 nem tudja ezt, a 4.1 majd igen. Ha és amennyiben... Másrészről viszont a tiszta BTLE protokoll egyszerűbbé teszi az okosóra funkciókat, ugyanis szenzorok használata mellett is képes folyamatosan kommunikálni a telefonommal. Mondjuk az enyémmel pont nem, mert az Windows Phone. De ha mondjuk iPhone lenne, akkor tudna. :) Nagy kár, hogy jelenleg még csak tervben sincs az élő nyomkövetés funkció bevezetése, ami sok esetben hasznos tudna lenni.

Természetesen az órához kapot szívritmus szenzor is új típus, ami BTLE protokollt használ. Túl azon, hogy kisebb lett mint elődei (és már "csak" CR2025-ös elemet használ), van egy igazán nagy dobása. Van benne memória. Ez két dologra jó. Egyrészt kivédi az interferenciák okozta jelkieséseket, másrészt végre valahára lehet szívritmus jelet gyűjteni úszás közben. Ezzel eddig az volt a gond, hogy a modern 2.4GHz-es adatátvitelek (az ANT+ és a BTLE is ezt a frekvenciát használja) nem terjednek a vízben, így az órák nem láthatták az öveket. Persze most sem látja, de amint szárazra érsz, letölti a saját memóriájából. Nem újdonság ez a megoldás, pont a Suuntonak volt egy MemoryBelt nevű terméke, ami hasonló elven működött, de most először alapfunkció.

Futás

Ahogy a legtöbb sportóránál, így az Ambit3 esetében is a fő-fő sportmód a futás. A beépített GPS, barometrikus nyomásmérő, hőmérő és lépésszámláló szenzorokon kívül természetesen tudd szívritmusjeladót és külső lépésszámlálót is fogadni.

A GPS jel elkapás csupán pillanatok műve, hiszen minden szinkronizáláskor lementi a műholdak jövőbeni helyzetét. Érdekes, hogy amint megjön a jel, az azonnal a pontos koordinátákat mutatja, nem kell vele még a biztonság kedvéért egy-két percet várni.

Minden tökéletesen működik. A GPS pontos, az összes mért adat valósnak tűnik. Egyetlen észrevételem, hogy a lépésszám néha-néha szakadozik. Ez valószínűleg azért van, mert ilyenkor valamit csinálok a bal kezemmel, de ebben nem vagyok biztos. Nagy jelentősége számomra ennek nincs, hiszen több mint egy éve minden országúti futásomnál stabilan 180-182 a percenkénti lépésszámom, így ezzel nem igen foglalkozom már.

strava01.JPG

A szívritmus jel is nagyon stabil, gyorsan leköveti a változásokat. Hála a belső memóriájának, a jelben nincsenek szakadások, hiszen az esetleges kieséseket később visszatölti az óra a jeladóból.

Az összes szokásos beállítás, úgymint automatikus körök, riasztások, stb. elérhető. Két dolog hiányzik csak. Egyrészt nem igazán lehet normális résztávos edzéseket felépíteni, másrészt nem lehet evés/ivás riasztás megadni. Előbbi értelemszerűen a gyorsító edzésekhez, utóbbi az igazán hosszú futásokhoz jönne jól. Főleg nekem, aki hajlamos elfelejteni enni.

Ééééééés az óra legnagyobb hiányossága: nincs benne rezgető motor. Bár gyakorlatilag minden felhasználó könyörgött érte az első generációs Ambit bejelentése óta, de nem, a Suunto tojik a vevőire. Zenét hallgatsz (egyébként ne tedd!)? Zajos városban futsz? Pech... Vegyél Garmint, a Suuntonak nem kell a pénzed!

Futás után egy csomó érdekes adatot kapunk a szokásos (tempó, magasság, szívritmus) értékeken felül. Bár szerintem a Movescount felülete nagyon csúnya, de az elérhető adatsorok száma miatt hébe-hóba majd felnézek. A lenti képen például a pillanatnyi VO2 érték és a pillanatnyi R-R érték grafikonja látható. Utóbbiból például megtudhatom, hogy nagyjából 10-12 perc alatt állt be a szívem üzemi fordulatra. :)

movescount03.JPG

Nagyon tetszik, hogy a körök végén (akár automatikus, akár kézi) három adat is megjelenik. A kör átlagtempója, az épp befejezett kör száma, és a kör végéig mért teljes menetidő. Ez nagyon hasznos (főleg a kör átlagtempója) például résztávos edzéseknél. Szintén tetszik, hogy a kör száma jó nagy betűmérettel jelenik meg, ellentétben az összes eddigi órámmal.

Összességében maga rendszer, órástól, szoftverestől, elég vegyes képet mutat. Futás közben átlagos. Stabil és pontos, ami ma már nagy szó, de nem tud rezegni, és csak három adatcellát tud egyszerre megjeleníteni. A résztávos edzések nehezen tervezhetőek (könnyebb rá appot írni), így edzéstervek dolgában inkább gyenge. Futás után viszont minden létező adattal ellát, ez egészen kiváló. Kár, hogy STRAVA ebből nem sok mindent vesz át, de persze ez nem az óra vagy a Movescount hibája. Na jó, az utóbbi ártatlanságában nem vagyok biztos.

Bringázás

Kocabringás vagyok. Jelenleg nincs semmilyen BTLE bringás szenzorom, teljesítménymérőt pedig még csak nem is szeretnék. Épp ezért csak a HR alapcsomaggal mérhető dolgokat tudom rögzíteni tekerés közben, és ezek mind kiválóan működnek.

strava02.JPG

Természetesen a Movescount oldalán a bringázások alkalmával is megjeleníthető a futásnál már mutatott összes adat-extravaganza.

A kitüremkedő antenna rész miatt az Ambit3 nem túl feszesen áll az olcsó Decathlon márkájú kormány adapteremen. Egyelőre fogalmam sincs, hogy milyen adaptert kellene kerítenem hozzá. A csuklómon biztosan nem fogom hordani.

Érdekes újdonság, hogy a BTLE kapcsolatot kihasználva az óra kijelzőként tudja használni az okostelefonokat. Ez azt jelenti, hogy minden mérés és adatgyűjtés az órán történik, de a mért értékeket továbbküldi a telefonunkra, amit az megjelenít. Ezzel az ügyes húzással azt a problémát oldja meg, amire én egészen mostanáig a Bontrager NODE kilométerórámat használtam.

Úszás

Leszámítva a már említett szívritmus mérési trükköt, más újdonság nincs. Az úszásnemek felismeréséhez továbbra is be kell tanítani az órát, így nagyobb eséllyel ismeri fel csámpázásunkat a vízben. Akárcsak eldődje az Ambit3 is használható medencében vagy nyílt vízen. Utóbbi esetben természetesen van GPS, de ez csak azoknál az úszásnemeknél működik, ahol a kezünk tempónként kiemelkedik a vízből.

ambit3-12.jpg

Medencés edzéseknél az indulás előtt meg kell adni annak hosszát, amit szabadan állíthatunk 15 és 1200 méter közé. Azért egy 1200m hosszú medence nem lehet semmi... A megtett távot a fordulók automatikis érzékelésével követi, így egy hossz közepén nyilván nincs pontos adat. Természetesen számolja a hosszonkénti csapásaink számát, amiből utólag jópár úszáshatékonysággal összefüggő adat származik.

ambit3-13.jpg

A szívritmus jeladó folyamatosan igyekszik áttölteni az addig felügyelemlett méréseket. Ha pl. egy fordulóban összeérintem az órával, akkor az alatt a pár pillanat alatt több percnyi adatot átlő bele. Persze nincs gond, ha ezt nem tesszük - elég béna így siklani. Legkésőbb az edzés leállítása után, ha már kint vagyunk a vízből, áttöltődik minden, majd az edzés mentődik.

movescount05.JPG

Nem tudom, hogy miért, de a STRAVA oldalra nem töltődött át ez az edzésem. Kézzel kellett FIT fájlba exportálnom a Movescount-ról, majd feltölteni a STRAVA-ra. Miután beállítottam, hogy ez egy úszás volt, minden adat eltűnt, csupán az összefoglaló számok maradtak. Furcsa.

Természetesen, ahogy ez a fenti kivágáson is látszik, a Movescount szépen megmutat mindent.

Navigáció

Arra jöttem rá, hogy az Ambit3 sokkal inkább sport-, mintsem outdoor óra. Rögzíti, de nem igazán irányítja az edzéseimet. Igaz ez a résztáv edzések béna kezelésére, és sajnos igaz a navigációra is. Remekül és pontosan rögzíti, hogy hol és merre jártam, de viszonylag szűkösen méri az információt, ha azt kellene eldöntenem, hogy merre tovább.

A Movescounton keresztül (és csak így) letölthetünk az órára GPS nyomvonalakat, amiket vagy magán az oldalon találunk, vagy mi hozunk létre, vagy külső (pl. GPX) fájlból importálunk. A létrehozott útvonalat természetesen lementhetjük az Ambit3-ba. A pontosságával szemben nem lehetnek nagy elvárásaink, mivel a menthető pontok száma nagyon-nagyon korlátozott, és végsősoron minden nyomvonal pontok sorozatából épül fel. Minél kevesebből, annál pontatlanabb, darabosabb lesz a nyomvonal. 

movescount04.JPG

Útpontokat megadhatunk egy útvonal részeként, vagy koordinátáik alapján önmagukban. Sajnos importálni nem lehet őket. Ez azért gond, mivel a Movescount által használt tékép nem tartalmaz semmilyen turistautat/ösvényt, csakis az épített világ útjait. Így aztán lehetetlen bejölni és letölteni pár érdekesebb lokációt (kilátók, források, stb.) vagy trükkösebb elágazást. Az egyetlen megoldás amit ki tudtam találni az az, hogy a turistautak.hu térkép és Garmin BaseCamp program használatával kinézem a pontot, a koordinátáit pedig átmásolom a Movescount-ba. Béna, lassú, de működik. 

Ha a nyomvonal feltöltődött és az órát navigációs módban használjuk, akkor a nézetek között automatikusan megjelenik a térkép képernyő. Választhatunk, hogy vagy az egész útvonalat jelenítjük meg, vagy csak a szűkebb környezetünket. Sajnos nem nagyon lehet belenagyítani, ami egy ösvényekkel sűrűn behálózott területen problémás lehet. Látható továbbá a soronkövtkezó pont (ha van) légvonalban mért távolsága is.

ambit3-05.jpg

ambit3-06.jpg

ambit3-07.jpg

ambit3-08.jpg

Az óra nem tart rajta az úton, csupán a következő útvonal pont felé navigál. Légvonalban. A pont előtt kb. 50m-rel jelez, majd a pontnál ismét, és átállítja az irányt a következőre. Nincs ETA számítás, bár appot gondolom talán lehetne rá írni. Talán van is valahol már egy készen.

Van viszont ami ennél is jobban hiányzik. Mindkét korábbi Garmin órámon be lehetett állítani bármilyen GPS-es tevékenységhez (nem csak navigációhoz) egy térkép nézetet. Ebben a nézetben az eddig megtett útvonal csíkja volt látható, továbbá a környéken esetlegesen található pontok. Ismeretlen városban futva ez egy nagyon hasznos funkció volt, hiszen azonnal láttam, hogy merre vagyok a kiindulási ponthoz (többnyire a szállodám) képest és nagyjából merre kellene haladnom, hogy a kívánt távom végén pont ott találjam magam újra.

Jó hír viszont, hogy a navigáció bármikor indítható, akár egy már megkezdett aktivitás közepén is, illetve hogy végre van működőképes TrackBack funkció. Utóbbi az aktiválásáig rögzített nyomvonalat megfordítva visszanavigál a kiindulási pontra.

Aktivitásmérő

Gyorsan a száraz tények. Igen, az Ambit3 többé-kevésbé képes mérni a napi aktivitásunk szintjét. Óra üzemmódban (tehát amikor nem sportmódban van) három képernyőn tekinthetjük meg a státuszunkat. Láthatjuk az adott napon belüli energiafogyasztás görbéjét, az utóbbi hét nap oszlopdiagramját, valamint a teljes regenerációig hátralévő idő alakulását. Érdekes, hogy utóbbiba beleszámít az aktivitás szint, így a görbe nem okvetlenül egyenes. Ha sokat szaladgálok, akkor leáll (legalábbis az óra szerint) a regeneráció. A mért adatok jelenleg sehová semmilyen formában nem tölthetők le. Csak az van, amit az óra mér és kijelez. A mérés egyébként kcal-ban történik, lépésszámot nem látunk. Nincs alvás követés sem.

ambit3-02.jpg

ambit3-04.jpg

ambit3-03.jpg

Ez eddig mind szép és jó, bár szerintem javarészt értelmetlen. Úgy vélem, hogy egy aktivitásmérőnek csak úgy van igazán értelme, ha mindig rajtunk vagy nálunk van. Épp ezért azokat a típusokat tartom szerencsésnek, amik kicsik és kb. észrevétlenek tudnak maradni. Számomra a jelenlegi felhozatalból a legszimpatikusabb talán a FitBit One és a FitBit Zip, pont azért, mivel ezeket mondjuk az öv belső felén hordva egyáltalán nincsenek szem előtt. El tudom még fogadni a karkötő szerű megoldásokat is. Ezek még mindig nem túl feltűnőek (bár viselőjük részéről talán van valamiféle üzenetértéke is a dolognak), viszont jól látszik a kijelzőjük, így nyilván jobban motiválhat mondjuk egy Polar Loop mint az említett FitBit kütyük.

Azt viszont, hogy egy (sportos) karórába integráljuk butaságnak tartom. Nekem jelenleg négy karórám van, amit rendszeresen használok. Van amit öltönyhöz, van amit fűnyíráshoz, van amit a sima hétköznapokon, és persze van az Ambit3. Ha még a 21. században is hordasz karórát, akkor azt legalább részben kiegészítőként és nem feltétlenül a praktikus előnyei miatt teszed. Én biztosan nem adnám fel a választás szabadságát csak azért, hogy minden napom dokumentálva legyen.

Másfelől abban sem vagyok teljesen biztos, hogy a komoly GPS (multi) sportórák és a napi aktivitásmérők piaci szegmensei között túl nagy lenne az átfedés. Szigorúan magamból kiindulva azt látom, hogy a napom 95%-ában egy lusta dög vagyok, a maradékban futok vagy bringázok. Az aktivitásom tehát egyenlő a sporttevékenységemmel, minden más elhanyagolható. Anélkül is tudom, hogy lusta vagyok, hogy teleaggatnám magam mindenféle szenzorokkal. Nem kell, hogy egy kütyü figyelmeztessen arra, hogy most már aztán igazán felemelhetném a seggem a kanapéról. Ezért van a feleségem.

Okosóra

Biztosan bennem van a hiba, de én egyszerűen nem látom azt a problémát, amire egy okosóra lenne a megoldás. Persze ha nagyon akarom, tudok mondani egy-két olyan nyakatekert élethelyzetet, amikor kényelmesebben lehetne valamit megoldani csuklóról mint tenyérből, de ezeket leszámítva az ilyen bigyókat jelen formájukban értelmetlen kacatoknak tartom.

Különösképp értelmetlen, sőt, akár veszélyes is lehet, hogy az Ambit3-on már akár edzés közben is elérhetnek az üzenetek, hívások. Feltéve persze, ha a telefon a közelben van. Írtam már korábban is, de akkor most újra... Részben pont azért futok, hogy az ilyen dolgok ne érjenek utol. Sőt, ha lehet akkor el is felejtsem őket egy időre.

Mindegy, ez csak az én véleményem, és lehet, hogy kisebbségben vagyok vele. Mindenesetre az okosóra funkció működik, megjelennek az SMS üzenetek, levelek, hívások. Hurrá!

Legalább a BTLE kommunikáció okán ide tartozik az edzés adatainak telefonon/tableten keresztüli feltöltése. Ha az órát párosítottuk a telepített Movescount Mobile alkalmazással, akkor az elmentett edzések automatikusan az edzés végén, vagy kézzel indítva bármikor később letölthetők. Nagy piros pont jár az offline használhatóságért. Ha nincs internet kapcsolatunk, az adatok akkor is átkerülnek a mobil eszközre, ahonnan akkor töltődnek fel a Movescount oldalára, ha helyreállt a kapcsolat. Ez hosszabb utaknál lehet hasznos. Ahogyan már említettem, ez az alkalmazás használható az egyes sportmódok és az óra pár egyéb funkciójának beállítására is. Ismét csak remek megoldás olyan esetekre, ha nincs hozzáférésünk asztali géphez vagy laptophoz.

ABC óra

Végül, de nem utolsó sorban, az Ambit3 szinte teljesen egyenértékű a SUUNTO másik sikeres termékével: a Core ABC órákkal. A mélységmérési funkciót leszámítva pont ugyan azokat a funkciókat és pont ugyan úgy illesztették bele, mint a Core modellekbe. Nagyon örülök, hogy a barométer megkapta a Core "auto" profilját is, így nagyon pontosan képes megkülönböztetni az időjárásváltozás okozta légnyomás eltérést a szintemelkedéstől.

ambit3-11.jpg

Érdekes módon a barométer nézetben jelenik meg a GPS koordinátákból számított napfelkelte és naplemente információ is. Ezeket sajnos nem lehet kirakni a főképernyőre karóra üzemmódban.

Összegzés

Működik és pontos. Őszinte megkönnyebülés ez számomra a fenix2 után. A funkcióit nézve "kicsit" borsos áron mérik, de végülis megtehetik, hiszen a valóságban nincs ellenfele. Az Ambit3 Peak az egyetlen megbizható hegyi óra navigációs képességekkel. Sajnos.

ambit3-09.jpg 

Személy szerint jobban örültem volna, ha az okosóra és aktivitás mérő funkciók helyett inkább a navigációs részt csiszolgatják még a vantaai mérnökök, de nem így alakult. Azt viszont meg kell hagyni, hogy amit csináltak, mégha szerintem részben értelmetlen is, szépen működik.

Ha mondjuk egy év múlva az Ambit4-be kerülhetne rezgető motor, és a Movescount oldalt kicsit feltupíroznák normális résztáv edzés tervezővel ééés útvonal pont importálási lehetőséggel, akkor nagyjából lenne egy tökéletes termékük. Szeintem.