Mi ez?

Ez itt az internet 12345678. futós blogja. Ha épp nem futok, akkor fényképezek. A fotós írásaimat itt találod.

Ki ez?

miki-kicsi.jpg

2012. január 21-én, megelégelve korábbi lusta és dagadt önmagam, elkezdtem futni. Az első távom 1,3km volt, a súlyom 105kg, és mindenem fájt, mire hazaértem. Most stabilan 75kg vagyok, és olyan tempóval futok akkora távokat, amiket korábban teljesen elképzelhetetlennek tartottam. Főként a hegyeket szeretem, és a hosszabb távokat. Öreg vagyok, és abszolút értelemben még mindig lassú, de leszarom. :)

Dühből kezdtem el futni, de ma már azért futok, mert élvezem.

Futásaim

A Garmin Connect profilom itt találod: KATT!

Nyugodtan vegyél fel kapcsolatnak, ha részletesen látni szeretnéd hogy mikor, hol, mennyit és milyen gyorsan szaladgáltam. A tevékenységeim 99,78%-ban nyilvánosak. Nagyjából.

Ha ennyire részletesen nem érdekel a dolog, akkor a havi összefoglalókból tudhatod meg a főbb számokat.

Júliusi kilométerek

Aszfalt: 114,01km

Terep: 140,62km

Bringa: 117,28km

Frissítve:2014.07.27.

Ti mondtátok:

  • rezirap: Cső Miki! Fenix mennyit bír egy töltéssel?Szerinted rögzítés közben lehet tölteni? Köszi! (2014.07.28. 15:09) Garmin Tempe
  • rrroka: múlt kedden a Bükkben áztunk rommá (amig csak szemerkélt nem volt gond a fák között, de aztán kiér... (2014.07.28. 11:31) Ilyen is van
  • RabiMiki: @Scharm: Tavaly áprilisbanés addigra már majdnem a mostani (75kg) súlyomnál voltam. Max. pár kiló ... (2014.07.27. 17:53) INOV-8 TrailRoc 247
  • Scharm: Köszönöm! Jelenleg Saucony Phoenix7-est használok, mert kezdő futó vagyok és többek között ez a ci... (2014.07.24. 10:05) INOV-8 TrailRoc 247
  • RabiMiki: @Scharm: Szia! Igen, Multinavigátor. Nem is tudom, hogy más árul-e INOV8 cipőket. Sajnos azt nem ... (2014.07.24. 08:46) INOV-8 TrailRoc 247
  • Utolsó 20

Ilyen is van

2014.07.28. RabiMiki

Utolsó Szufla előtti hosszabbacska futásomra indultam vasárnap délután. Egész hétvégén esett, de akkor pont nem. Mondjuk ez nem maradt túl sokáig így. Nagyjából tíz kilométert tehettem meg, mikor elkezdett szakadni az eső szép nagy kövér cseppekkel. Pár perccel később ráfordultam a Lovasberényt Csákvárral összekötő műútra és elindultam hazafelé. Ekkor már mindenem csurom vizes volt és az eső is egyre csak erősödött. Az út kerékvályúi már teljesen felteltek vízzel.

Ekkor elment mellettem egy autó, majd kicsivel előttem megállt. A sofőr lehúzta az ablakot és aggódó arccal megkérdezte, hogy elvigyen-e Csákvárig. Természetesen nem éltem a felkínált lehetőséggel, de valahogy mégis nagyon jól esett. Nem vagyok elragadtatva attól, ahogy mi emberek egymással bánunk, épp ezért nagyon örülök ha látom, hogy azért van ilyen is. Néha. 

1 komment

Címkék: futás

Garmin Tempe

2014.07.27. RabiMiki

Ha még sosem hallottál róla, akkor röviden: a Tempe egy ANT+ hőmérséklet szenzor a szokásos footpod házban. Kompatibilis a Garmin Fenix sorozattal és néhány Garmin kézi GPS készülékkel.

R0000001.jpg

A bemutatást kezdjük is gyorsan azzal, hogy amennyiben kb. úgy és annyit futsz/bringázol mint én, akkor semmi értelme az aktivitás közben hőmérsékletet is mérni. Hogy miért nincs? Mert nem bírod addig, hogy az érdemben változzon. Igen, ha kint vagy egy napos mezőn, akkor pár fokkal tényleg melegebb van, mint amikor a fák árnyékában loholsz, de ennyi. Más a helyzet persze, ha épp a Nolan's 14-et nyomod, ott azért lehetnek komolyabb kilengések. :)

Na egy szó mint száz, többségünk számára ez egy tök értelmetlen kütyü. Tudtam ezt már akkor is, amikor megrendeltem, de nem tudtam ellenállni a gondolatnak, hogy eggyel több szenzorom lehet. :) Több szenzor, több adat, több grafikon! :)

Két hete kezdtem el használni, de mára már szinte teljesen le is szoktam róla. Nem csak hogy felesleges, de még nem is igazán használható. Ha hátizsák nélkül futok, akkor a Tempe-t a cipőfűzőmre rögzítve hordhatom, pont úgy, mint a vele teljesen megegyező megjelenésű footpod-ot. A gond az, hogy így igen erősen hat rá a lábfejem termelte hő. Próbaképp vezettem benne másfél órát úgy, hogy a légkondi 22C-re volt állítva. Egy pillanatra sem ment 30C alá a mért érték.

Ha bringázok, akkor pedig az óra nem a kezemen, hanem egy olcsó adapter segítségével a kormányon van rögzítve, így tökéletesen elegendő a beépített szenzora, nincs szükség külsőre.

Igazán hosszú túrákon tehetjük a hátizsákra is, vagy annak egy külső zsebébe. Ez például egy egész napos bohóckodás a Sobri Jóska kalandparkban:

tempe.jpg

Érdekes, hogy a Fenix2-vel való párosítás után az óra mindig a külső szenzort akarja használni, akkor is, ha épp aktivitáson kívül váltok a hőmérséklet ablakra. Ilyenkor eltart pár másodpercig mire megtalálja a Tempe-t (feltéve persze, hogy az nincs túl messze), és aztán a fenti fényképen látható módon megjeleníti az elmúlt egy nap szélsőértékeit és természetesen a pillanatnyi hőmérsékletet.

Arra gondoltam, mivel másra úgysem jó, hogy kirakom valahová a bejárati ajtó előtti előtetőnk alá, így az órámmal akár a szobából is megtudhatom a külső hőmérsékletet. Még fel sem kell állnom a kanapéról. Ahh... Imádom a XXI. századot!

1 komment

Címkék: kütyü

INOV-8 TrailRoc 247

2014.07.11. RabiMiki

Valami furcsa oknál fogva tavaszra kinőttem a szeretett Merrell Trail Glove cipőmet. Mivel ebben az évben volt/van pár ultra távú tervem, így a helyére mindenképp valami minimalista, de azért valamennyire párnázott cipellőt kerestem. Nincs sok ilyen, így vizonylag hamar ráakadtam az INOV-8 TrailRoc 247-re. Majd egy rövid 10km-es kocogás után lefutottam benne a Mátrabérc Trail 56 kilométerét. Kicsit aggódtam, de semmi bajom nem lett, még egy vízhólyag sem nőtt tőle a lábamon.

inov8trailroc247-1.jpg

Négy éves kislányom szerint "ez a legszebb cipőd". Szerintem inkább LEGO színei vannak, ami nem olyan nagy baj. Szeretem a LEGO-t. 

inov8trailroc247-3.jpg

Külső talp: Végre egy minimalista cipő, aminek normális (értsd: bütykös) terep talpa van. Persze nem annyira bütykös, mint mondjuk a télen használt MudClaw-nak, de azért sokkal jobb és erőteljesebb, mint a korábbi terepcipőim. A bötykök szép egyenletesen borítják a talp egészét, a sarok alatt fordított (fékező) kialakítással. Nem tudom miből készült a talp, de az eddigi beletolt közel félezer kilométer semmit nem koptatott a bütykökön. Ugyanakkor kellemesen hajlékony is.

Aszfalttól a sárig mindenhol jól vizsgázott. Az oldaltartása nem olyan jó, mint a MudClaw-nak, könnyen megcsúszik oldalra - az oldalra lejtő ösvényeken kicsit figyelni kell. Ettől eltekintve viszont hibátlan, sosem éreztem bizonytalannak.

inov8trailroc247-5.jpg

Csillapítás: Pont olyan, mint amilyenre vágytam. Minimalista, nulla milliméter emeléssel, de azért van benne némi anyag. Persze ebben is lehet érezni az út minden rögét, de nem annyira mint a Trail Glove-ban vagy a New Balance Minimusban. Ahogyan a fenti kép is mutatja, a csillapító réteg nem túl vastag, így még jó közel lehetünk a talajhoz, amit én nagyon szeretek.

A csillapítás persze sokat segít a durva sziklákon és a hosszabb távokon, de valahogy sokat elvesz az élményből, amikor rövidebbeket futok. Nem fáj ha sarkazok, de nem is érzem annyira az ösvényt. Valamit valamiért.

inov8trailroc247-4.jpg

Aszfalton futva sem érzem át a bütyköket, aminek nagyon örülök. Utálom érezni a talpamon a cipő talpának mintázatát.

inov8trailroc247-2.jpg

Felsőrész: Oké, szép LEGO színei vannak, de ennyi. Szellőzhetne jobban, tarthatna jobban, és lehetne puhább a sarokrésze. Az sem lenne baj, ha a nyelv normálisan rögzíthető lenne, és nem indulna el mindig oldalra. Ez a második INOV-8 cipőm, így a véleményem nyilván nem megalapozott, de az eddigi tapasztalataim alapján ez az INOV-8 gyengesége. Marha jó talpakat készítenek, a dizájn is rendben van, de a felsőrészek... Jóindulattal átlagosak, ami annyi pénzért, mint amennyit elkérnek értük szerintem joggal kifogásolható.

Hogy valami pozitívumot is említsek a felsőrésszel kapcsolatban - a fűző pont megfelelő hosszúságú.

Összegzés: Bár lehetne jobb, főleg felül, de végül is a gyakorlatban semmi problémát nem okoztak a gyengeségei. Ugyanakkor szépen megvédi a talpamat a hosszabb távokon, ami természetesen jó dolog. Ezért vettem. Ugyanakkor rövidebb távokan nem annyira mezítlábas az érzés, nem annyira közvetlen a talaj kapcsolat. Épp ezért egészen biztosan veszek majd egy nagyobb Merrell Trail Glove-t is mellé, amint látok egyet akciósan.

4 komment

Címkék: cipő

2014. június

2014.07.10. RabiMiki

Két versenyen voltam, kétszer tévedtem el. :) Elkezdtek csípni a kullancslegyek, ami valahol megtiszteltetés. Hiszen mégis csak a szarvasok élősködőiről beszélünk...

Elkezdődött a nyár, amit én elég nehezen viselek. Mostantól kb. szeptemberig túlélő üzemmódban ketyegek. Semmi más nem érdekel, csak hogy valahogy túléljem a melegebb napokat. A tavalyi nyár elég sokat erősített rajtam ezzel a megközelítéssel, remélem hogy idén sem lesz máshogy.

Jó ideje vágytam már egy bringára, amit most végre meg is vettem. Nem azt amit terveztem, de nem bántam meg. Télen átépítem oszágútivá, addig jó lesz így "fitnesz" gépként.

bringa.jpg

Átalakult a Garmin Connect weboldal, nincsenek már meg a régi riport nézetek, így sajnos nem tudok nem tudok olyan nézeteket beszúrni ide, mint ahogy azt korábban tettem. Éljen a fejlődés... :(

201406C.jpg

Jó, mi? Na mindegy. Havi terep 167km, aszfalt 104km, bringa 240km. Ennyi.

update: Sikerült, bár elég bénán fest:

2014junius.JPG

5 komment

Címkék: havi

Szentivánéji futókaland Pók Janóval

2014.06.22. RabiMiki

Szombat este méltó módon ünnepeltük meg az év (majdnem) leghosszabb napját. Pók Janó szervezésében lehetett futni a szokásos agárdi parkolóból Velencén át a Bence-hegyre, majd a kilátótól vissza. Nem voltunk túl sokan, talán hatvanan, és abból páran csak Velencéig mentek, majd onnan vissza a parkolóban. Nekik ez így kb. 13km volt.

szentivan1.jpg

Mikor eldurrant a rajtot jelző papírzacskó, még viszonylag világos volt. Kb. 1km után értem be az első két futót, és szépen mögöttük haladtam nagyjából 4:40-es tempóval. Nem volt túl meleg, minden rendben ment, bár kicsit álmos voltam. Az új bringa úton futottunk, ami kicsit kacskaringós, viszont sokszor ment ki egészen a partig, ami nekem nagyon tetszett. Mondjuk a sok bogár nem annyira. Itatópont Velencén, de nálam volt kézikulacs, így meg sem álltam. Valahol az új Korzón ért be még két futó, aztán megkezdtük a mászást a Bence-hegyre. Janó világító mécsesekkel jelölte ki a kritikus fordulókat. Nem a szerpentinen mentünk, hanem egy kis utcán egyenesen fel a csúcsra, a kilátó melletti parkolóig. Kemény volt, előztem egy bringást. Hatodiknak értem fel, aztán loholtam is lefelé. A futók többsége akkor kezdte meg a mászást, amikor én már teljesen leértem a hegyről.

Természetesen eltévedtem egy kicsit Velencén, kb. 500 métert adtam hozzá a teljes távhoz. Még egy zsákutcát is sikerült találnom. Az fájt. :)

Visszaúton az egyik kocsmából a Mr. Alkohol szólt, és én elégedetten állapítottam meg, hogy nem felejtettem el behűteni az esti sörömet. Annyira jó vagyok!

Ötödiknek értem be, mivel volt egy előzésem a fenti itatónál. Futás utána térdig megmártóztam a tóban. Már jó! Aztán evés-ivás és már indultam is.

22,94km - 139m+ - 1:50:30 - 4:49 - 157bpm

1 komment

Címkék: verseny futás