Felfelé gyenge vagyok, lefelé meg gyáva

SUUNTO Ambit3 Peak Sapphire - 1 év után

2015. október 05. - RabiMiki

Több mint egy éve nyúzom már a jelenlegi órámat, és még egyszer sem hagyott cserben. Nem fagyott ki, nem vesztette el csak egyszer a GPS jelet, nem zavarodott meg soha, és amennyire meg tudom ítélni, mindig pontosan, de legalább is megismételhető módon mért. Utóbbi talán fontosabb is, mint az abszolút pontosság.

Persze nem tökéletes.

Ott van mindjárt a movescount weboldal. Az órát itt, és csakis itt lehet beállítani (illetve egy hasonszőrű iOS illetve Android app-ban), ide, és csakis ide lehet első körben az edzéseket feltölteni. Nem szeretem. Mert csúnya. Mert buta. Nem is igen használom semmire, innen automatikusan a Strava-ra kerül minden mocorgásom - ott szoktam az adataimat nézegetni.

Zavar aztán a mérete. Túl nagy, főleg úgy, hogy csak három adatot tud egyszerre kijelezni. Átalgtempó, aktuális 1000m átlagtempója, aktuális szívritmus, megtett távolság. Ez négy, és én pont ezeket szeretném látni, így most nyomogathatok össze-vissza. A túl nagy méret és a kilógó GPS antenna miatt nem hordom hétköznapi óraként, arra van másik. És egy másik. Meg még pár.

elementum2.JPG

Nem tudja mejeleníteni a megtett útvonalat az edzés közben, csakis akkor, ha navigálok is. A megtett nyomvonal idegen városban marha nagy segítség tud pedig lenni. Innen láthatod mondjuk, hogy hol kell bevenni az utolsó kanyart, hogy kb. a szállodához érj vissza. Az összes normálisabb GARMIN óra tudja ezt.

Zavar, hogy gyakorlatilag semmit nem tudok rajta off-line beállítani. Kell hozzá a mobil app, vagy egy számítógép. Nekem nincs iPhone-om, Windows telóm van (igen, tudom, szégyenljem össze magam), és nem mindenhová hordom a céges laptopom magammal. Privát laptopom meg nincs is, de ha lenne sem vinném egy családi hosszú hétvégés kirándulásra.

A kilógó antenna miatt nem igazán illeszkedik egy bringás kormány adapterhez sem. Megoldható, csak valahogy olyan furcsa.

A teljesen lapos kristály miatt eszedbe ne jusson fejlámpával ránézni - kiégeti a szemed a csillogás. Kedves vantaai srácok! A sík kristály tök jól néz ki, a domború viszont praktikus. Nem véletlenül használja ezt a megoldást az óragyártók 99.9%-a. Kábé. Addig is míg erre rájöttök, én bekapcsolt világítással futok, és a fénycsóvámon kívül fordítom magam felé az órát, ha valamit tudni szeretnék.

Mindezek ellenére imádom.

Mindent kibírt eddig, pedig jópár dologba belevertem, hozzádörzsöltem. Többször le is ejtettem. A lünetta karcos már egy kicsit, a kaucsuk szíj is kifényesedett itt-ott, de semmi komoly. A kristály karcmentes, a gombok könnyen járnak, a szíj nem repedt be sehol, az akku jól bírja.

ambit3-01.JPG

ambit3-02.JPG

Hihetetlen, tudom, de ez egy olyan kütyü, ami a könnyen kiismerhető (és néha persze kicsit bosszantó) keretei között tökéletesen és megbízhatóan működik. Ritka ez manapság, meg is becsülöm.

Meteor50 (49,8k)

Múlt szombaton Rókával nekivágtunk az őszi szezonom első hosszabb futásának, a Meteor50 teljesítménytúrának. Róka a felkészülésben bízott (tavaly már lenyomta ezt a kört, idén ősszel pedig már futott 50 felettit), én a szerencsémben.

m50-1.JPG

Alapvetően minden jól ment. Végigdumáltuk az egészet, amitől egyrészt gyorsabban teltek a kilóméterek, másrészt viszont kevésbé tudtam a tájra figyelni. Lassan mentünk, de még így is előztünk futókat. Vettünk kólát Nagykovácsi egyik kisboltjában, ittunk alkoholmenetes sört büfében (Muflon Itató), kaptunk mézekalácsot, és újratöltöttünk egy temetői csapnál.

m50-11.JPG

Rengeteg ellenörzőpont volt a távon, kicsit talán több is, mint szükséges lett volna.

Bár az útvonal pár szakaszán már jártam korábban, többnyire ismeretlen volt számomra ez a terep. Sosem hittem volna, hogy ennyire izgalmas és szép tájon lehet futni Budapest határában, egy ilyen erősen belakott területen. Gyönyörű kilátók, szép sziklák, kemény emelkedők, sűrű, erdős részek - igazán kalandos, változatos terep! Sokkal szebb, mint eddig bármelyik 50 körüli köröm. Talán érdemes lenne egyszer túrázva, az összes kilátót megmászva is teljesíteni. Mondjuk negyven év múlva, ha már nem megy a futás. :)

m50-2.JPG

m50-3.JPG

m50-4.JPG

m50-5.JPG

m50-6.JPG

m50-7.JPG

m50-8.JPG

Bár szép számmal voltak túrázók az útvonalon, ez egyáltalán nem volt zavaró. Mindenki készségesen félreállt, elengedett minket. Másfél órával a kezdés után rajtoltunk, így már minden ellenőrzőpont nyitva volt mire odaértünk, sehol sem kellett várnunk.

m50-10.JPG

Annak ellenére, hogy a közepén volt egy kis holtpontszerűségem, egész jól ment. Lehet, hogy kicsit erős kezdés volt ez a táv két átpihent hónap után, de végül egész könnyedén megoldottuk. Örülök, hogy rávettem magam az indulásra.

Meteor 50

Nem is beszélve a kitűzőről, ami életem első igazi tűzzománc darabja! Nagyon szép, már csak ezért is megérte!

m50-12.JPG

2015. július, augusztus

Elmúlt a nyár. :(

Szépen végig lustálkodtam az elmúlt két hónapot. A korábbi hetekkel összevetve szinte alig futttam valamit, hosszút gyakorlatilag nem is. Versenyt főleg nem. És persze gyorsat sem. :) Pár kocogás itt-ott, épp ahogy jól esett, és ennyi. Mellette viszont sokkal többet bringáztam, Szlovéniában túráztunk a fiammal pár nagyobbat, eveztem Dániában, kocogtam Olaszországban és persze sokat izzadtam Csákváron. Volt egy 100km-es hetem is, ami meglepően könnyen ment, de aztán gyorsan visszakapcsoltam takarékra. :)

20150708-01.jpg

20150708-04.jpg

20150708-05.jpg

20150708-06.jpg

Növesztettem egy új útvonalat a Bükkben, ami nem egyszerű, de szép, és van mellette három bő vízű forrás is, ami külön bónusz a meleg napokon. Kicsit kirándultunk is a fiammal, pont egy nappal a Bükki MTB Maraton előtt. Ha ez számít...

20150708-02.jpg

20150708-03.jpg

Szeptemberben vissza kellene rázódni a futásba - most elég darabosan megy. Októberben szeretném letudni a Bakonyi barangolás 70km-es távját (nagyon szép a kitűző!), aztán szép okosan elkezdenék készülni 2016. májusára. Eredeti terveimmel ellentétben nem fogok városi maratont futni. Már többször próbáltam magam rávenni, de egyszerűen nem érdekel.

Trenta, Szlovénia

A tűzijáték helyett inkább családilag levonultunk Szlovéniába. Oda mentünk vissza négyesben, ahol már tavasszal a fiammal is jártunk (és előtte én kétszer egyedül). A Trenta Dom apartmanházban lefoglaltam ugyan azt az apartmant, amit már korábban is kaptunk, így totál biztosra mentünk.

Nagyon jó volt. Szerencsénk volt az időjárással, és a gyerekek és nagyon élvezték az egészet. Úgy indultunk, hogy az öt éves kislányom kijelentette, hogy ő úúúútál kirándulni. Másnap este már ííííímádott.

trig03.jpg

trig01.jpg

trig02.jpg

Mostanra már leolvadt az összes hó (nem volt ez egyébként mindig így, egy-két évtizede még állandó gleccser volt a Triglavon), így végre fel tudtunk gyalogolni a Kriski-fensíkra. 700m-ről indultunk, 2050m-en volt a menedékház, ahonnan a környék csúcsai (Kriz, Pihavec, Razor, Triglav) megközelíthetők. Innen még mentünk egy kicsit a Kriz irányába (ez volt a legközelebb), de a fiam elfáradt, így 2150m-en visszafordultunk.

trig04.jpg

trig05.jpg

trig06.jpg

trig07.jpg

Pogačnikov Dom, Kriški Podi

Kétszer futottam is, de csak rövideket. A Soca trail útvonalán mentem - egyik alkalommal felfelé indulva, a másikon pedig lefelé. Gyönyörű ez az ösvény! Köves, gyökeres, nehezen futható, de gyönyörű! És még frissítőpont is volt! Illetve helyi futók, kolomppal a nyakukon. :)

trig12.jpg

trig13.jpg

trig10.jpg

trig09.jpg

trig11.jpg

trig08.jpg

Függőhídon futni egyébként vicces dolog. Kb. olyan érzés, mint trabulinon ugrálni. :) Itt sem túl praktikus ritmust váltani menet közben...

Egészen biztos vagyok benne. hogy visszajövünk még ide jövőre is. Van két hosszabb futós tervem, továbbá az egyik csúcsot is illene már meghódítanunk.

Csapatépítés, Dánia

Kétnapos csapatépítésen voltam a közvetlen kollégáimmal és főnökömmel (pár dán és egy kínai). Ilyen outdoor izé volt, egy kis silkeborgi cég szervezésében. Minden remekül ki volt találva, fel volt építve. Túráztunk GPS alapján, bringáztunk térképpel, kajakoztunk, műfalat másztunk és tipiben aludtunk, stb.

silkeborg01_2.jpg

silkeborg03_2.jpg

silkeborg04_2.jpg

silkeborg02_1.jpg

silkeborg05_2.jpg

silkeborg06_2.jpg

Rohadt jó volt. Nem volt se fárasztó, se nehéz, de mégis nagyon élveztem. Jó volt ennyi különböző dolgot csinálni egy ilyen viszonylag rövid program alatt. Király dolog lehet egy ilyen pogramokat szervező cégnél dolgozni.

Persze futottam is, de ez csak a szokásos...

silkeborg07_2.jpg