Felfelé gyenge vagyok, lefelé meg gyáva

Itt futok

Fenix2 őrület

2014. június 20. - RabiMiki

Kezd nagyon elegem lenni az Fenix2 órámból. Nagyon úgy tűnik, hogy ez egy olyan outdoor GPS óra, ami képtelen GPS jelet fogni erdőben. Vicces, nem? Már akkor is pontatlan, ha olyan közúton futok, ami főlé részben belógnak a fák (közel sem teljes a takarás). Erdőben viszont egyszerűen leáll.

Például tegnap egy rövidke 11km-es terepfutásra indultam. A GPS jel a második kilométer környékén ment el, és soha többet nem jött vissza. Még akkor sem, amikor kiértem a takarásból. Gondoltam kicsit játszom vele, és leállítottam az órát a Resume Later funkcióval. Ilyenkor kikapcsolja a GPS-t, de nem zárja le a tevékenységet, így az később folytatható. Aztán újra aktiváltam mindent, de ekkor meg az istennek nem akarta megtalálni a HRM övet. Leállít, úja sport módba lép. Semmi. Oké, átugrom a HRM jelet, majd futok nélküle. Footpod-ot sem látja. Király. Szóval valamiért leállt az ANT+ csip. Elmentettem az aktivitást, kikapcsoltam az órát, majd újraindítottam. Minden működött. GPS jel megjött kb. 3 másodperc alatt, minden szenzort látott. Elkezdetem futni. Amint beértem a fák alá a GPS jel erőssége azonnal lezuhant 2 pálcikára, és az óra elkezdett szarakodni. Állítólag 3:26-os tempóval szaladtam egy köves lejtőn. Aha. Nyilván.

Kicsit böngészve a netet azt találtam, hogy az újabb GARMIN órákba (Forerunner 10/15/220/620 és a Fenix sorozat) a jól bevállt GPS csip helyett valami noname szart pakoltak. Nem csoda, hogy a 910xt-vel sosem voltak ilyen gondjaim.

Cseszhetem a navigációs funkciókat, ha képtelen megmondani, hogy hol vagyok. Szép dolog, hogy tud térképet kezelni, de ha csak egy nagy kérdőjel villog a pozíciómnál, azzal kitörölhetem.

UPDATE: Azóta rájöttem, hogy a legutóbbi firmware frissítés kikapcsolta WAAS vételt. Visszakapcsoltam, és a szélviharban tekertem egy jót. Nagyon pontosnak tűnik a jel, még az is látszik, hogy az úttest melyik oldalán haladtam. Pár perce pedig megjelent a legújabb (3.3) firmware. Telepítettem. Meglássuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://ittfutok.blog.hu/api/trackback/id/tr176388739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MárkA 2014.06.24. 14:51:13

Firmware frissítés nagy isten.
Nekem pölö hazavágta legutóbb a garmin etrex-emet :-(
Amúgy nagy luklövés lenne a GPS vevő elbénázása, meggyőződésem, hogy eddig a Garmin messze a legjobb volt ezek között a hobbicélú eszközök között

MárkA 2014.07.09. 12:16:59

Most már az enyém is, mert a forgalmazó garancián túl is kicserélte a gépet a fura meghibásodás miatt (ujjongósszmájli)

RabiMiki · http://ittfutok.blog.hu 2014.07.11. 13:40:45

@MárkA: Szeritem nyugodtan leírhatod, hogy ki volt ilyen fair veled...

MárkA 2014.07.17. 14:43:08

@RabiMiki: Egyetlen igaz márkaképviselete van a Garminnak itthon, a NaviGate Kft, akik ráadásul úgy voltak ilyen jó fejek, hogy a készüléket nem is náluk vettem...
süti beállítások módosítása