Felfelé gyenge vagyok, lefelé meg gyáva

Itt futok

INOV-8 TrailRoc 247

2014. július 11. - RabiMiki

Valami furcsa oknál fogva tavaszra kinőttem a szeretett Merrell Trail Glove cipőmet. Mivel ebben az évben volt/van pár ultra távú tervem, így a helyére mindenképp valami minimalista, de azért valamennyire párnázott cipellőt kerestem. Nincs sok ilyen, így vizonylag hamar ráakadtam az INOV-8 TrailRoc 247-re. Majd egy rövid 10km-es kocogás után lefutottam benne a Mátrabérc Trail 56 kilométerét. Kicsit aggódtam, de semmi bajom nem lett, még egy vízhólyag sem nőtt tőle a lábamon.

inov8trailroc247-1.jpg

Négy éves kislányom szerint "ez a legszebb cipőd". Szerintem inkább LEGO színei vannak, ami nem olyan nagy baj. Szeretem a LEGO-t. 

inov8trailroc247-3.jpg

Külső talp: Végre egy minimalista cipő, aminek normális (értsd: bütykös) terep talpa van. Persze nem annyira bütykös, mint mondjuk a télen használt MudClaw-nak, de azért sokkal jobb és erőteljesebb, mint a korábbi terepcipőim. A bötykök szép egyenletesen borítják a talp egészét, a sarok alatt fordított (fékező) kialakítással. Nem tudom miből készült a talp, de az eddigi beletolt közel félezer kilométer semmit nem koptatott a bütykökön. Ugyanakkor kellemesen hajlékony is.

Aszfalttól a sárig mindenhol jól vizsgázott. Az oldaltartása nem olyan jó, mint a MudClaw-nak, könnyen megcsúszik oldalra - az oldalra lejtő ösvényeken kicsit figyelni kell. Ettől eltekintve viszont hibátlan, sosem éreztem bizonytalannak.

inov8trailroc247-5.jpg

Csillapítás: Pont olyan, mint amilyenre vágytam. Minimalista, nulla milliméter emeléssel, de azért van benne némi anyag. Persze ebben is lehet érezni az út minden rögét, de nem annyira mint a Trail Glove-ban vagy a New Balance Minimusban. Ahogyan a fenti kép is mutatja, a csillapító réteg nem túl vastag, így még jó közel lehetünk a talajhoz, amit én nagyon szeretek.

A csillapítás persze sokat segít a durva sziklákon és a hosszabb távokon, de valahogy sokat elvesz az élményből, amikor rövidebbeket futok. Nem fáj ha sarkazok, de nem is érzem annyira az ösvényt. Valamit valamiért.

inov8trailroc247-4.jpg

Aszfalton futva sem érzem át a bütyköket, aminek nagyon örülök. Utálom érezni a talpamon a cipő talpának mintázatát.

inov8trailroc247-2.jpg

Felsőrész: Oké, szép LEGO színei vannak, de ennyi. Szellőzhetne jobban, tarthatna jobban, és lehetne puhább a sarokrésze. Az sem lenne baj, ha a nyelv normálisan rögzíthető lenne, és nem indulna el mindig oldalra. Ez a második INOV-8 cipőm, így a véleményem nyilván nem megalapozott, de az eddigi tapasztalataim alapján ez az INOV-8 gyengesége. Marha jó talpakat készítenek, a dizájn is rendben van, de a felsőrészek... Jóindulattal átlagosak, ami annyi pénzért, mint amennyit elkérnek értük szerintem joggal kifogásolható.

Hogy valami pozitívumot is említsek a felsőrésszel kapcsolatban - a fűző pont megfelelő hosszúságú.

Összegzés: Bár lehetne jobb, főleg felül, de végül is a gyakorlatban semmi problémát nem okoztak a gyengeségei. Ugyanakkor szépen megvédi a talpamat a hosszabb távokon, ami természetesen jó dolog. Ezért vettem. Ugyanakkor rövidebb távokan nem annyira mezítlábas az érzés, nem annyira közvetlen a talaj kapcsolat. Épp ezért egészen biztosan veszek majd egy nagyobb Merrell Trail Glove-t is mellé, amint látok egyet akciósan.

A bejegyzés trackback címe:

https://ittfutok.blog.hu/api/trackback/id/tr536500397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Scharm 2014.07.23. 21:02:40

Szia,

Ez is a Multinavigatorból van, illetve ajánlanád téli városi futásra?

Miklós

RabiMiki · http://ittfutok.blog.hu 2014.07.24. 08:46:36

@Scharm:
Szia! Igen, Multinavigátor. Nem is tudom, hogy más árul-e INOV8 cipőket. Sajnos azt nem tudom, hogy hóban mennyire működne. Mindenesetre én nagyon jól elvoltam a fele ennyibe kerülő Saucony Virrata + vastag túrazokni összeállítással egész télen. Pedig mondjuk Helsinkiben tényleg hideg volt.

Scharm 2014.07.24. 10:05:47

Köszönöm!
Jelenleg Saucony Phoenix7-est használok, mert kezdő futó vagyok és többek között ez a cipő is benne volt az ajánlott kategóriában.
Kérdésem az, hogy Te mikor tértél át a minimalista cipőkre (hány kg tömegnél vagy ez nem csak ettől függ?)?
Köszi.

RabiMiki · http://ittfutok.blog.hu 2014.07.27. 17:53:39

@Scharm: Tavaly áprilisbanés addigra már majdnem a mostani (75kg) súlyomnál voltam. Max. pár kiló extra. Bár szerintem nagy túlsúllyal talán méginkább fontos a helyes technika, amikor csak az izmaiddal nyeleted el a becsapódások erejét. Persze csak szép fokozatosan... Én ha jól emlékszem 14 hét alatt szoktam át.
süti beállítások módosítása