Felfelé gyenge vagyok, lefelé meg gyáva

Itt futok

3,5%

2013. december 06. - RabiMiki

Érdekes és kicsit vicces látni a környezetem megdöbbenését, mikor a szokásos és elkerülhetetlen kérdésükre ("és mennyit futsz?") adott válaszomból megtudják, hogy már egy jó ideje (amennyiben minden szerencsésen alakul) heti öt alkalommal futok. Látszik az arcukon, hogy ezt valami hihetetlen teljesítménynek gondolják. Valami olyasminek, ami nekik tuti nem férne bele. Biztos vagyok benne, hogy ez az esetek túlnyomó többségében nem több mint üres kifogás. Vagy ha úgy jobban tetszik: hazugság.

November hónapban huszonnégy órát futottam összesen. Egy teljes napot a harmincból. A múlt héten hat és fél órát a százhatvannyolcból. Ez mindkét esetben nagyjából három és fél százalék. 3,5% az sok? Vagy egy erősebb héten/hónapban a 4%? Ne vicceljünk már... Ha pedig tényleg nem tudsz ennyi időt sem magadra szánni, akkor komolyan át kell gondolnod, hogy vajon helyes úton jársz-e?

Másfelől érdekes, hogy ez az elenyésző hosszúságú időtartam mennyire erősen uralja az énképem. Ha definiálnom kellene magam, akkor a top három pontban biztosan benne lenne az, hogy futó vagyok.

A bejegyzés trackback címe:

https://ittfutok.blog.hu/api/trackback/id/tr855678287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2013.12.07. 05:28:48

Én ennél sokkal kevesebbet futok, mégis mindig futóként definiálom magam. :) Mostanában azért futok kevesebbet, mert nem szeretek sötétben futni, vagyis inkább nincs annyira kedvem nekiindulni ha már besötétedett a melóm meg el szokott húzódni sötétedésig, ritkán tudom eldobni az egeret 3 óra körül.
Ám ha lenne egy célom, plusz kedvem sötétben futni, akkor beleférne, egyetértek azzal, hogy baj van ott, ahol tényleg nem fér bele.

rantotta 2013.12.09. 11:49:45

Szia,

ha megendgeded szeretnék kérdezni valamit:
hogy alakul a 3.5%, ha nem napi 24 órából indulsz ki, hanem 24-alvás-munka, azaz a kb. szabadidődből mennyi a futás beleszámítva nem csak amit rászánsz a nettó futásra hanem ami a futáshoz kapcsolódik a futásidőn kívül (pl. néha írod, hogy odavezettél kocsival, aztán itt blogolsz elég rendszeresen, ez is számottevő).
A másik kérdés, ha megengeded, hogy mit szól ehhez a családod, írtad korábban hogy munka után mész el hétközben futni, ők is 3.5%-nak érzik ezt?
Köszi szépen!

RabiMiki · http://ittfutok.blog.hu 2013.12.09. 18:18:51

@rantotta:
Szia!
Úgy nyilván más a helyzet. Hétköznapokon kb. 5 olyan órám van délután, amire nincs kötelező program (alvás, utazás, meló). Tehát heti húsz, amiből hármat futok, ez 15%, a többi a családé. A hétvége sokkal rendszertelenebb, futás és egyéb programok szempontjából is, így azt most hagyjuk.
Hétközben csak helyben futok, ami kb. öt perc előkészületet igényel. Után a pedig a zuhanyzásom/fürdésem már a napvégi tisztálkodás, így ezt nem számolnám extrának.
A trükk az, hogy rugalmasnak kell lenni. Akkor megyek futni és annyit, amikor és amennyit lehet. Ha van idő, futok, és nincs kifogás. Nem számít hogy esik, vagy szélvihar van, vagy sötét és hideg. Ha van még 60 percem a fiam karate edzésének a végéig, már futok is, hogy aztán még időben lent lehessek a sulinál.
Szerencsére mostanra elég jól kialakult egy ritmus, amit még akkor is tartani tudok, ha a feleségem épp üzleti úton vagyok. Az eddigi leghosszabb hetem pont egy ilyen hétre eset...
Ja igen. És amíg szép volt az idő, addig gyakran volt a futásom egyben a fiam bringázása is. Mármint, hogy jött mellettem, bringával, miközben én futottam.
De mindennek ellenére ez még így is komoly áldozat a családomtól, amiért nem tudok elég hálás lenni. Cserébe én nem csinálok semmi mást egyedül.

RabiMiki · http://ittfutok.blog.hu 2013.12.09. 18:19:35

@RabiMiki: Bakker... Heti 25, amiből 3 az 12%. Na.

MárkA 2013.12.09. 22:07:16

Na ez az, hogy ha a szabadidőhöz méred, máris emelkedik a %, tehát nyer a loholás, főleg a hobbik között, mivel pl. a fényképzelőt is eldobtad, tehát tök jogosan érzed magad futónak...
Azért heti 5 alkalom az nagyon jó, nekem nem sikerül ezt lemenedzselnem, pedig nem ritkán fejlámpás kör a megoldás, még nyáron is, legyen az bringa vagy futás.

RabiMiki · http://ittfutok.blog.hu 2013.12.09. 22:14:43

@MárkA: váááá, már itt is... Dehogy dobtam el, kettő is van. Csak már nem blogolok fotós témában.

MárkA 2013.12.10. 10:17:22

@RabiMiki: :-D
Szorri. Toménhogynemabszolút. De érted, legalábbis transzformáltad a fotóblog idejét...
süti beállítások módosítása