Felfelé gyenge vagyok, lefelé meg gyáva

Itt futok

Merrell Trail Glove

2013. november 16. - RabiMiki

Miután szeretett NB Trail Minimus cipőm átköltözött a futócipő mennyországba, gyorsan utód után kellett néznem. Szerencsémre épp akciós volt a Merrell második legminimalistább terepcipője (már nem az), így gondolkodnom sem kellett túl sokat.

mtg2.jpgKapható még ennél is csúnyább színekben

Az új cipőm ránézésre nagyon hasonló felépítésű, mint amilyen az MT10V2 volt. Puha, hálós felsőrész, és nagyon vékony talp. Kicsit talán unalmasabb és sokkal csúnyább.

Jelenleg valahol 150km-nél járok (azaz futok) velük, és az első tapasztalataim nagyon kedvezőek. Ami meglepő, mivel először felvéve nagyon kényelmetlennek éreztem, szorított a lábboltozatom környékén. Szerencsére ez az érzés futás közben szinte azonnal elmúlik, és csak abból tudom, hogy van valami a lábamon, hogy nem vérzik a talpam.

mtg4.jpgÖsszefüggő Vibram talp

Külső talp: A fenti képen látható, fekete, mérsékelten bütykös talp teljes egészében Vibram gumiból készült. A szürke területek az EVA hab "kilógó" részei. Érdekes, hogy a talp mennyire összeszűkül a lábboltozat alatt, és ettől egy kicsit instabil érzés benne állni. Járás, és főként futás közben szerencsére ennek a bizonytalanságnak nyoma sincs, a talp nagyon stabilan harapja a talajt. A lábujjak alatt van néhány agresszívabb, karomszerű borda, amik nagyon hasznosnak bizonyultak a meredek, technikás emelkedők leküzdése közben. Én ilyenkor szinte csak a lábujjhegyeimen futok, nagyon jól jön ez az extra tapadás.

Egyedül a vizes, sima felületű sziklákat nem szereti, ezeken nagyon könnyen megcsúszik. Ha tehetem igyekszem átlépni, kikerülni az ilyen tereptárgyakat. Ha a kő már egy kicsit tufásabb, akkor nincs gond. Szintén jól tapad a kidőlt fák nedves törzsén, ami igen hasznos, mivel a nagyobbakat veszélyes dolog átugrani.

Hála a bordázatnak a talp kellően rugalmas és hajlékony, a lábfejem könnyen fel tudja venni az alatta lévő talaj alakját.

mtg1.jpgMezítláb

Csillapítás: kb. 5mm EVA hab és 1mm rockplate a talp teljes hosszán, tehát a sarokemelés kerek 0mm. Ez az első olyan cipőm, ami tényleg arra ösztökél, hogy a lábfejem elejével fogjak talajt. Ha nem így teszek, az fáj. Persze ez a sarokemelés teljes hiányának köszönhetően nem is olyan nagy kihívás, könnyű benne természetesen futni.

Nem igazán tudom, hogy a rockplate, az összefüggő Vibram talp, vagy az EVA hab működik-e ennyire jól, de a talp nagyon jól véd a kicsi, hegyes, éles dolgoktól. Érzem, hogy min futok, bár sokkal kevésbé, mint az MT10V2-ben, és ez hosszú futásoknál előny. Kevésbé zsibbad el a talpam a folyamatos szúrkálásoktól.

Meglepő módon nagyon jó benne aszfalton futni. Ilyenkor, a terepfutásokkal ellentétben, szinte nem is ér le a sarkam, ami nagyobb tempóra sarkall. Létezik egy aszfalt változat is (Merrell Road Glove), talán majd tavasszal egy ilyen fogja váltani az A5-öt a gyors és rövid futásaimhoz, ha eljön a csere ideje.

mtg3.jpgTuti nem mozdul el a nyelv futás közben

Felsőrész: Puha, viszonylag vastag háló, ami egész szorosan illeszkedik a lábfejem tetejére. A lábujjaimnál viszont kellően széles. A cipőfűző (ami egyébként egy kicsit talán túl rövid) rengeteg ponton keresztezi a nyelvre vart hevedert, ami így biztosan nem fog elcsúszni a hosszú-hosszú kilométerek során. A sarok környékén egy pánt segít a cipőt a lábamon tartani.

mtg6.jpgSarokpánt

Érdekes, hogy bár a felsőrész anyaga kimondottan vastag, mégis nagyon könnyen átjut rajta a por, így szint jobban koszolódik belülről, mint kivülről.

A cipő orra gumirozott, ami jól jön, ha komolyabb aljnövényzeten kell átvágnom bennük.

Összegzés: A nagy tanulság számomra az, hogy a 4mm és a 0mm sarokemelés között hatalmas a különbség. Nagyon sajnálom, hogy nem eleve sarokemelés nélküli cipőket vettem, amikor elkezdtem átállni a természetes futómozgásra. Felesleges volt félig-meddig minimalista dolgokkal vesződnöm, mivel azokban nehezebb helyesen futni, mint egy teljesen puritán cipőben. Lehet, hogy csak rövidebb távokkal tudtam volna kezdeni, viszont biztos vagyok benne, hogy rövidebb idő is elég lett volna az átállásra. Egy ilyen cipőben valahogy egyszerűbb, magától értetődőbb dolog természetesen futni, mint egy olyanban, aminek magasított a sarka.

Harminc kilométer feletti a leghosszabb táv, amit eddig ebben a cipőben futottam, és soha semmilyen izületi fájdalmat nem okozott. Ha sokat futok sziklás részen, akkor kicsit bizsereg a talpam futás után, de ez egyáltalán nem kellemetlen érzés.

A Hervis üzleteiben kapható egy nagyon hasonló, bár kicsit még ennél is csúnyább utánzat (igen, lehetséges még ennél is csúnyábbra tervezni valamit). Ne tévesszen meg a külső hasonlóság! Az a cipő nehezebb és sokkal merevebb, valamint a talpa sem Vibram. Légy résen! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://ittfutok.blog.hu/api/trackback/id/tr475614233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Parci (törölt) 2013.11.24. 00:52:22

meggyőzött az írás, overlandban volt is még akciós (20e ft, nem tudom, hogy igazi vagy kamuakció), bevállaltam. ez lesz az a cipő, amivel vagy megtanulok barefootni, vagy nem :)

RabiMiki · http://ittfutok.blog.hu 2013.11.24. 18:52:24

@Parci: Én is onnan rendeltem 19,990 volt, ha jól emlékszem.
Csak fokozatosan!

Parci (törölt) 2013.11.24. 19:10:43

@RabiMiki: óvatos leszek, mint az öt éves őrjöngő kisgyerek a mászóka tetején :D

Parci (törölt) 2013.11.29. 20:33:50

@Parci: trail glove in da house! ijesztően minimalista cucc ez, a hoka bondi ehhez képest űrtechnika. izgalmas lesz...

RabiMiki · http://ittfutok.blog.hu 2013.11.30. 11:38:56

@Parci: Hát ja, a Hoka az a másik véglet. :)

szender22 2014.10.08. 19:37:43

Nem akarom elhinni, hogy a Hervisben hamisítják. Sokféle Merrell-t árulnak, egy ilyen cég nem fog bóvlikat a polcaira tenni, se perc alatt elintézné a fogyasztóvédelem. Bár a trail glove egy nagyon népszerű cipő, de hol van a Salomon Speedcross-hoz ez a népszerűség? Ezt ugyanis valóban" megéri" hamisítani, tele van vele az internet. na persze harmad áron mennek, ami rögtön elárulja a turpisságot.

Én is tervezek venni egyet, már a 2-es verziót. Talán ez az a cipő amit a legtöbben ajánlanak ebből a kategóriából.
Van egy Minimus MT10v2-m, amit imádok (bár egy gyártási hiba miatt íngyulladást csinált), de az a rock plate azért nagyon hiányzik.

Köszi a beszámolót, jó volt olvasni!

RabiMiki · http://ittfutok.blog.hu 2014.10.08. 21:13:35

@szender22: pont most adtam el egy kettest, amit Helsinkiben vettem. De a nagy sietségben nem próbáltam fel alaposan, kicsi is lett. A Hervis nem hamisítja, tehát nincs rá írva, hogy Merrell, kicsit más is, de azért nem nagyon. A Speedcross-t viszont szó szerint hamisítják. Kínából itt van 5e-ért. Képzelheted...

szender22 2014.10.08. 21:26:18

Sokan vettek amúgy belőle itthon is, annak ellenére, hogy mindenki próbálta lebeszélni őket (facebook). Aztán adták is tovább :) & :(

Nekem ma jött meg egy Ascend Glove (trail glove "izmosabb" testvére). Már nagyon várom, hogy kipróbáljam.
Szerencsére (vagy inkább sajnos), ezeket a cipőket ki lehet itthon is fogni elég komoly áreséssel (akár 50%!), lévén, hogy valószínűleg keveseket érdekel igazából, így meg a boltokon marad, aztán megy akcióba.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2014.11.23. 18:15:50

@RabiMiki: megvan még ez a cipőd? látom outletben nagyon-nagyon olcsón, de nem merném megvenni úgy, hogy nem is látom. esetleg mikulás tópartin összefuthatnánk. :)

RabiMiki · http://ittfutok.blog.hu 2014.11.23. 18:57:44

@rrroka: nem, már nincs meg. Idén tavaszra nőtt egy kicsit a lábam, és kicsi lett. :( Decemberben veszek valami hasonlót Helsinkiben (van a szálloda mellett egy spotbót, ahol van vagy tizenöt féle mezítlábas cipő), de az pont a Mikulás futás utáni héten lesz.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2014.11.24. 05:40:54

@RabiMiki: akkor kénytelen leszek bemenni egy boltba és felpróbálni... :)
... nem lesz sok egyszerre a 15 cipő...? ;)

RabiMiki · http://ittfutok.blog.hu 2014.11.24. 09:37:29

@rrroka: Úgy van ez pont, mint a bringákkal. Az optimális szám n+1, ahol n az aktuális mennyiség.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2014.11.24. 10:22:15

@RabiMiki: :DDD ezt annyira átérzem! nekem sem kéne most cipő,d e olyan jó nézegetni őket és gondolkodni... :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2014.11.24. 16:41:21

@RabiMiki: ja, amúgy a mikulás futás lesz neked? fussunk már össze előtte élőben! :)

RabiMiki · http://ittfutok.blog.hu 2014.11.24. 19:55:02

@rrroka: Jóhogy! Pont ma invesztáltam 150Ft-ot egy megfelelő mikulás sapkába.
süti beállítások módosítása