Felfelé gyenge vagyok, lefelé meg gyáva

Itt futok

SUUNTO Core

2014. december 06. - RabiMiki

Oké, ez most nem kimondottan futós kütyü, de talán érdekes lehet. Egy éve már, hogy napi szinten használom a Suunto (és egyben az egész világ) legfejlettebb outdoor óráját, gondoltam írnék róla pár sort.

Suunto túra órák

A Suunto jelenleg három különböző, alapvetően túrázásra szánt modult gyárt, amiket aztán ezernyi féle tokban árul. A legrégebbi a Vector és X-Lander típusokba kerül. Strapabíró, egyszerű szerkezet, klasszikus hét szegmenses kijelzővel. A második a Suunto prémium kategóriás termékeiben, az Elementum Terra sorozatban található. Ez sem túl komplikált, bár ennek a modulnak árul el a főképernyője legtöbb információt a környezetünkről, itt mégis a fő szempont a megjelenés volt. Nagyon szeretnék egyet! :)

suunto-vector-collection-570x380-2.jpgSuunto Vector

Suunto_Elementum_Terra_-_free_002_-_n-steel_-_BG_white.jpgSuunto Elementum Terra

A harmadik, legmodernebb, legtöbb funkcióval felruházott típus kerül a Core modellekbe. Ez az a típus, amiről most írni fogok egy kicsit.

Szenzorok

Altimeter, Barometer, Compass - magasságmérő, légnyomásmérő, iránytű. Általában ezt a három funkciót tartalmazza egy tipikus túra óra, és nincs ez másként a Core esetében sem. Ezért is hívják az ilyen kütyüket ABC óráknak. A fentieken kívül található még benne egy hőmérséklet szenzor is, továbbá az első két funkcióra használt légnyomás szenzor mélységmérőként is funkcionál ha épp merülnénk egy kicsit. Mendezen szenzorok által biztosított funkciók az óra három fő üzemmódjában érhetők el. Az épp aktív üzemmódról  a kijelző alsó harmadánál lévő státus sor ad tájékoztatást - az aktív mód nevének bekeretezésével.

Főképernyő - TIME

Gyakorlatilag ez a karóra funkció, megspékelve pár extrával. A kijelző középső, legnagyobb cellájában mindig a pontos idő jelenik meg - választható hoogy 24 vagy 12 órás üzemmódban. A felső cella sajnos mindig üres. Nem értem, hogy miért, hiszen nagyon jó lenne ott is látni valamit. Az alsó cellába viszont egy csomó információ kerülhet, amik között a View gomb nyomogatásával válogathatunk.

suuntocore-01.JPG

suuntocore-02.JPG

suuntocore-03.JPG

suuntocore-04.JPG

suuntocore-05.JPG

suuntocore-06.JPG

suuntocore-07.JPG

Ahogyan a fenti képeken látszik, megjeleníthetjük a napot és dátumot, a másodpercet, egy második időzónát (én ezt valójában az otthonira használom, ha utazom), a napfelkelte/naplemente időpontját egy választott városra (Magyarországon csak Budapestet ismeri, de ez nem gond, kicsi ország vagyunk). Itt érhető el továbbá a stopper és a visszaszámláló funkció is. Ha pedig azt szeretnénk, akkor ez a cella is üresen maradhat.

A gombok nyomogatása után egy pár percig digitális másodperc mutatóként körbe fut a kijelző külső szélén két kis vonás, de aztán ez eltűnik. Ha az alsó cellát üresre állítjuk, akkor ez sem jelenik meg.

Ha az óra barométer üzemmódban van (akár manuálisan választva, akár automatikusan), akkor látható a kijlező tetején egy kis nyilacska., ami két rész részből épül fel. Mindegyik szakasza 3 órának felel meg, így a nyíl állása a a légnyomás változásának egyszerüsített trendje próbál lenni. Magyarországon elég ritkán tér ki, de láttátok volna mit művelt Kansas City-ben! :)

Légnyomás - ALTI & BARO

A légnyomás nem valami állandó dolog, folyamatosan változik körülöttünk. Változik akkor, ha például magasabban fekvő helyre mozgunk - ilyenkor csökken. Az időjárás változása is hat rá, miközben az alacsony- és magas nyomású légtömegek mozognak a fejünk felett a mért érték folyamatosan változik. Általában elmondhatjuk, hogy ha egy adott helyen csökken a légnyomás, akkor rossz idő közeleg, ha emelkedik, akkor pedig tisztul/javul a helyzet.

A gond az, hogy ez a két dolog többnyire egyszerre történik, így lehetetlen csupán egy mérésből megmondani, hogy mi is történik pontosan. Mozgunk felfelé egy hegyen, vagy épp vihar közeleg? Ez komoly pontatlanságot okozott a régebbi ABC órák mindegyikénél, de szerencsére a Suunto két ügyes megoldást is kiagyalt erre a problémára.

Egyrészt lehetővé tette, hogy a felhasználó állíthassa be az érzékelés típusát. Ha tudjuk hogy csak egy helyben ülünk egész nap, akkor az órát átkapcsolhatjuk Barometer profilra, ami ilyenkor minden mért változást az időjárás változásaként értelmez. Ha pedig hegyen kirándulunk, akkor átléphetünk Altimeter profilba, ahol minden változást szintváltozásként kezel. A gond ezzel az, hogy könnyű elfelejteni, és lássuk be, macerás is. Erre a "trükkre" egyébként a Vector és a Core modul képes.

A másik megoldás az un. Auto profil. Ilyenkor a légnyomás változásának sebességéből próbálja eldönteni egy egyszerű algoritmus, hogy mi is az érzékelt változás oka. Ha a változás gyors, akkor azt feltételezi, hogy mozgunk, és Altimeter módba vált. Ha pedig lassú, vagy épp nem történik semmi, akkor azt az időjárás változásának számlájára írja és Barometer profilra vált. Egyszerűnek tűnik, az is, de mégis remekül működik! Nem is értem, hogy miért nem alkalmazza más. Egyáltalán nincs ilyen a Casio ProTrek sorozatban, de még a Fenix2-től is kaptam viharriasztást miközben pizzázni sétáltunk a csalással. Röhejes... 

Az én órám aktiválása óta Auto profilban van, és hetente alig pár métert csúszik el, ami szép teljesítmény, hiszen minden nap ingázok a munkahelyem és Csákvár között.

A főképernyőről indulva a Mode gomb egyszeri megnyomásával jutunk a légnyomás képernyőre, ami fenti profiloknak megfelelően kijelezheti az épp aktuális magasságot (numerikusan) vagy a tengerszintre vetített légnyomást (grafikusan az elmúlt 36 óra trendjét és numerikusan is). Az alsó mezőben a View gomb nyomkodásával válthatunk a másodlagosan kijelzett értékek között (pontos idő, hőmérséklet, referencia magasság időjárás módban, eltérés a referencia magasságtól magasságmérési módban). Az óra egész addig ebben a módban marad, míg el nem kapcsoljuk.

suuntocore-08.JPG

suuntocore-09.JPG

suuntocore-10.JPG

suuntocore-11.JPG

suuntocore-12.JPG

Ahogyan a képeken látszik, a fenti cellában mindig a tengerszintre számított légnyomás jelenik meg (amit a magasság adatból és a mért légnyomásból számít), középen látható a légnyomás trendje (egy pixel fél órát jelent), az alsó kijelzés pedig itt is választható. Megjelenhet a hőmérséklet (kézen hordva természetesen pontatlan), innen indítható a naplózás, amiről majd később még lesz szó, a referencia magasság, a pontos idő, de akár üresen is maradhat.

Magasságmérő üzemmódban nagyon hasonló a helyzet, csak akkor fent a pontos idő, középpen pedig az aktuális magasság jelenik meg. Az alsó cella azonos adatokat mutathat, egyetlen újdonság a szintkülönbség mérése, amik kb. olyan mint a stopper (Start illetve Stop gombokkal működtethető), csak nem az idő múlását, hanem a magasság változást adja meg két pont között. Sosem használtam.

suuntocore-20.JPG

Iránytű - COMPASS

A harmadik üzemmód az iránytű. Szerencsére az órába épített iránytű un. 3D típusú, tehát nem kell tökéletesen vízszintben tartani a pontos méréshez. Ez nagy segítség egy csuklón hordott eszköznél.

suuntocore-14.JPG

suuntocore-13.JPG

A felső cella üres, középpem az irányszög, alul pedig vagy a pontos idő, vagy a fő égtáj angol rövidítése jeleníthető meg. Lehetőség van az irány rögzítésére is, és természetesen megadhatjuk a mágneses elhajlás mértékét is, amennyiben ismerjük. Ha rögzítettük az irányt, akkor a felső cellában egy nyíl, az alsóban pedig egy szöveges üzenet figyelmeztet rá, ha eltérnénk a helyes iránytól.

suuntocore-22.JPG

suuntocore-21.JPG

suuntocore-23.JPG

A nyíl nagysága arányos az eltérés mértékével.

Az iránytű nagyon gyorsan meríti az elemet, ezért egyrészt ilyenkor csak villogva működik a háttérvilágítás, másrészről pedig viszonylag hamar kikapcsol.

suuntocore-15.JPG 

Naplózás

Lehetőségünk van hősies túránk magassági adatainak rögzítésére is. Állítható a mintavételezés gyakorisága, és összesen tíz bejegyzést tárolhatunk el. Ha átlépjük ezt a számot, a legújabb törli a legrégebbit (FIFO), kivéve, ha azt védetté tettük.

A rögzített adatokat grafikus formában is visszanézhetjük, és megtudhatjuk az összes emelkedés és süllyedés mértékét is.

suuntocore-17.JPG

suuntocore-18.JPG

suuntocore-19.JPG

Természetesen a búvár mód is naplózható.

Menü

Mivel mind a három kijelző mező/cella pontmátrix jellegű, így az óra könnyedén meg tud jeleníteni bármilyen szöveget is. Ez nagyon hasznos, mivel a sok funkció elég összetett beállítást igényel, de szerencsére ezt nagyon megkönnyíti, hogy az egyes menüpontok egyszerűen értelmezhetőek.

suuntocore-16.JPG

Kalibráció

A Core óra nyomásmérője és iránytűje is kalibrálható, ami roppant fontos, ha pontos méréseket szeretnénk. A nyomásmérőt kalibrálhatjuk ha a tartózkodási helyünkön ismerjük a tengerszinti légnyomást vagy a pontos magasságunkat. Az iránytű kalibrálásához csupán meg kell forgatni az órát úgy, hogy ne nagyon legyenek nagy fém tárgyak a közelben. Mindkét mutatvány kb. tíz másodpercig tart, és illik minden túra előtt megtenni.

Felépítés

A képeken az Alu White verzió látható a legolcsóbb gyári kaucsuk szíjjal, de rengeteg egyéb vezió létezik. Kapható műanyag, aluminium és acél óraházban, ásványi üveg vagy zafír kristállyal. Szíjból kapható hozzá sokféle kaucsuk és bőr, valamint néha-néha felbukkan aluminium is. A kijelző lehet pozitív (képeken) vagy negatív, ami sokak szerint dögösebben néz ki, de sokkal nehezebben olvasható.

Az óra a jól ismert CR2032-es típusú gombelemet használja, ami a felhasználó által cserélhető. Álítólag nagyjából másfél év alatt szív le egyet. Az enyém egy éves, még nem kezdett el reklamálni.

A gombok puhán járnak és zárhatók. A háttérvilágítás nagyon halvány, ami jó, mivel nem vakít el, így azonnal folytatható az esti túra. A kijelző kontrasztja állítható. Az enyémen viszonylag le van csavarva.

Az óraház meglehetősen nagy átmérőjú. Ez az aluminium fajta 49mm a gombok nélkül. Nem kicsi. A lenti képen a két másik digitális kijelzős órám között látható.

suuntocore-24.JPG

Miért?

A nagy kérdés persze az, hogy mi értelme van manapság egy ilyen órának, miközben ennyiért, vagy akár olcsóbban is, vehetünk GPS órát. Számomra a helyzet viszonylag egyszerű, ugyanis én nem sportolásra használom. Ez a hétköznapi órám. Nagyon szeretem hogy figyelhetem az időjárás változását, így tudom, hogy kb. mire számíthatok, ha majd elindulok futni. Hasznosnak találom a napfelkelte/naplemente kijelzést is. Nagyjából ez határozza meg ugyanis, hogy az adott napon kb. mikor megyek el futni. Hogy érdemes-e sietnem, vagy már úgyis mindegy...

Ez persze nem azt jelenti, hogy sportóraként ne lenne értelme. Egy csomó sport és talán mégtöbb sportoló van, ahol és akiknek a sebesség és távolság nem fontos információ. Vagy máshogy, mással mérik. Az emelkedés/süllyedés viszont fontos és szeretik egy pillantással ellenőrizni, hogy hol is tartanak. Tipikusan ilyen a hegymászás, sziklamászás, és a többi vertikális sport. Mindeközben az sem utolsó szempont, hogy nem kell azon agyalnod, hogy vajon feltötötted-e a GPS órádat tegnap este, vagy a futás/bringázás/túrázás felénél fog lemerülni. Ismét.

Hogy lehetne jobb?

Nekem összesen két dolog hiányzik belőle. Klassz lenne, ha a főképernyő felső sorára is ki tudnék rakni valamit. Mondjuk a légnyomás/magasság trendjét. Vagy az évszámot. Esetleg a naptári hét számát.

Másfelől igazán elfelejthetné már a SUUNTO a gombelemeket. Egy outdoor óránál bűn nem a napfényre bízni az óra áramellátását. Másfelől persze értem, hogy Finnországban a napfény az év szerencsétlenebbik felében ritka vendég.

Összefoglalva

Szép, strapabíró, okos és viszonylag ritka. Csak azt bánom, hogy nem az acél verziót vettem.

A bejegyzés trackback címe:

https://ittfutok.blog.hu/api/trackback/id/tr356947579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Oliver_ 2015.03.30. 02:25:05

Üdvözletem!

Nekem nagyon tetszett a cikked!
Azonban pár kérdés felmerült bennem:
- Futáshoz nem jobb egy Ambit modell? (Én mászok alapvetően, úgyhogy a futás csak annyira van jelen az életemben amennyire feltétlen muszáj! :) )
- Arra a bizonyos alti-baro váltogatós "trükkre" a Vector hogyan képes?

Pár észrevétel:
- Ha még nem volt elemcsere, akkor érdemes egy Suunto szervízben elvégeztetni. Mégpedig azért, mert akkor csinálnak egy műszeres nyomáspróbát, amiről kapsz egy papírt. Így ha esetleg, mégis beázna (megfelelő körülmények között), akkor szinte 100% a csere.
- A nyomáskülönbségből eredő pontatlanságokat az abszolút és/vagy relatív nyomásértékkel érdemes pontosítani. Én személy szerint a relatív nyomásértéket minden esetben kalibrálom, mikor megyek valahová mászni, és a magasság adatok időnkénti manuális hozzáadásával pontosítom a méréseket.
- Napelemes megoldás véleményem szerint is nagyon hiányzik a Suunto órákból. Az meg teljesen irreleváns, hogy Finnországban a napsütéses órák száma közel sem annyit mint egy Karib szigeten. Ha egy Casio meg tudta oldani, hogy egy töltéssel akár 5 hónapot is működjön a szerkezet, akkor oldják meg ők is! :)

Core -t használtam én is egy ideig, de sajnos ellopták :( Most jelenleg egy Vector büszke tulaja vagyok, és pár apróságtól eltekintve, majdnem 100 -ban kiváltotta a Core -t. (Az a pár apróság még néha-néha hiányzik, de már megbékéltem vele) :)
A jelenlegi kínálatot tekintve is, ha nem Vectort használnék, akkor Core -t. Sajnos mára majdnem teljesen átmentek "mini-számítógépek" készítésbe, az óragyártást hanyagolva. Nekem nem fér bele, hogy egy Ambit 3 -mal nem lehet elmenni több hétre mászni, csak akkor ha gondoskodunk a töltésről... Ezzel szerintem egy lépéssel távolabb kerültek a hegymászóktól. Sajnos sokkal többen vannak azok akiknek egy pár órás edzés rögzítése az elsődleges, de véleményem szerint nem kellene elhanyagolnia az olyan felhasználókat sem mint pl.: én.

Olivér

2015.04.23. 04:57:24

Szia! Mi a tapasztalatod, az óra háza mennyire sínyli meg a napi hordást? Normális, hogy egy hirdetésben látott CORE erősen kopott a lünetta pereménél?
Most tervezek óra vásárlást, Suunto-t eddig is nagyon szerettem (ivadékom taigetoszra küldte a t1c-met), és beruháznék egy drágább modellre, viszont én is büszkén hordanám utcán, az viszont gáz, ha lepattantul néz ki.
U.i.: Olvastam, jársz skandináviában. Hogy ejtik helyesen a Suunto-t? :)

RabiMiki · http://ittfutok.blog.hu 2015.04.23. 18:44:26

@saaby.: Úgy valahogy, hogy "szuntto". Finnül azt jelenti, hogy irány. :)
A lünetta nálam karcmentes másfél év után is, bár én talán még soha nem vertem oda úgy igazán sehová egyik órám sem. Persze én is láttam igazán leharcolt darabokat, főleg a fekete házasok tudnak nagyon kopottan kinézni.
süti beállítások módosítása