Felfelé gyenge vagyok, lefelé meg gyáva

Itt futok

Morakniv Bushcraft

2016. február 15. - RabiMiki

Nem vagyok se szakértő, se megszállott, de úgy gondolom, hogy annak aki sokat időzik a szabadban, kell hogy legyen legalább egy normálisabb kése. Nem azért, hogy megvédje magát a medvéktől, farkasoktól, az oroszoktól vagy egyenesen Soros Györgytől, hanem gyakorlatilag minden más feladatra. Például enni, sétabotot farigcsálni a gyerekeknek, tollasfát készíteni tűzrakáshoz, cöveket faragni a sátorhoz, stb., stb.

morabush-01.JPG

A választék hatalmas és az árképzés néha egészen meglepő. Vagy inkább megdöbbentő. Az én választásom egy olcsó, de mégis minőségi típusra esett, a svéd Morakniv által gyártott Bushcraft Black modellre. És az Orange-re. Igen, tudom, ez már kettő, és igen, van még kettő másik komolyabb is. Illetve még egy vacak, és pár bicska is, de azok nem számítanak. Na, ahogy mondtam, nem vagyok késbuzi.

 morabush-03.JPG

A két kés egyetlen különbségtől eltekintve teljesen azonos: eltérő anyagból készült a pengéjük. A Black magas széntartalmú (és főként ezért nem rozsdamentes) acélból, míg a szemképráztatóan narancssárga testvére rozsdamentes változatból. A szénacélt könnyebb fenni és tovább marad éles, míg a rozsdamentes... nos, az nem rozsdásodik. A szénacél pengéjén látható egy nagyon vékony fekete bevonat, ami elvileg megvédi a nedvességtől, de idővel megkopik a fenéstől, használattól.

A penge mindkét esetben 109mm hosszú és 3.2mm vastagságú. Számomra ez pont ideális, hiszen már elég erős, hogy kényelmesen lehet vele farigcsálni, de még nem nagyon suta, ha mondjuk paradicsomot kell szeletelni egy laza kis piknikezés alkalmával.

A penge tüskéje nem ér végig a markolaton, kb. 20mm-rel a rövidebb nála. Számomra ez teljesen elfogadható, hiszen pont oda esik a kisujjam.

A késhát simára és élesre köszörült, így nagyon könnyű vele szikravetőt használni. Ez egyébként ritka dolog a Mora kései esetében, csuda sem tudja, miért...

morabush-02.JPG

Műanyag tok jár hozzá, amiben egy kicsit kotyog, de nem tud kiesni. Jó ötlet, hogy két akarsztót is kapunk: az egyiket könnyű rátűzni az övünkre (én ezt használom, mert lusta vagyok), a másikkal viszont lehetetlen elveszíteni. A tok alja lyukas, ki tud belőle folyni minden, ami nem oda való.

morabush-04.JPG

A markolat nagyon szuper! Jól tapad, kényelmes, erős. A pengét egy kemény, sűrű komozit mag veszi körül, erre öntötték(?) rá a külső, puhább, rugalmasabb anyagot. Hibátlan, tényleg. Sehol sem nyom.

morabush-07.JPG

Hogy melyik típus a jobb, az én nem szeretném eldönteni, de szerencsére nem is kell. A vicc az, hogy mindegyikből vehetnék kettőt, a cipőszeletelő késem árából. :)

Nem nagyon kell karbantartni. Talán a feketét illene néha szárazra törölni, és vékonyan beolajzni, de ennyi. És persze ha kimegy az éle, újra kell fenni. Szerencsére a skandináv élezést még egy olyan amatőr is, mint én, könnyedén meg tudja élezni. Remek eszköz erre a szintén svéd Fallkniven kétoldalas (gyémánt és kerámia) DC4 jelű köve. Kicsi, olcsó, zsebben elfér.

morabush-05.JPG

Nem jó persze mindenre a Mora Bushcraft. Nem lehet vele fát vágni és hasogatni, nem igazán ajánlanám ütőfázáshoz vagy ásáshoz, és semmi egyéb igazán kemény feladatra. Az ilyen feladatokra csak a nagyobb és vastagabb pengék alkalmasak, azok viszont már gyengébben teljesítenek a finomabb munkáknál. Számomra sokkal elfogadhatóbb az, ha az olyan sétákra, amikor mondjuk tüzet is tervezek rakni, magammal viszek még egy kicsi fejszét vagy fűrészt. Egy ilyen kéttagú szett jóval kényelmesebb, könnyebb, olcsóbb és hatékonyabb, mint egy kb. mindenre jó kés, ami viszont épp ezért szinte semmire sem használható igazán.

morabush-06.JPG

A fenti képen a japán Silky PocketBoy 170 összecsukható fűrész, és a finn Fiskars X5 mini fejsze látható. Mindkettő olcsó, kicsi és könnyű. Nincs olyan kés, amivel könnyedebben lehetne mondjuk egy combnyi farönköt szétkapni, mint ezek bármelyikével. Ha van rá igény, majd mesélek róluk legközelebb. :) Igen, ez egy kérdés volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://ittfutok.blog.hu/api/trackback/id/tr468393582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

téglánakgyors · http://nemmaratonman.blog.hu 2016.02.15. 20:26:51

Felőlem nyugodtan kirándulhatunk egyet bicskablog irányba :)
Adódik viszont a kérdés, hogy futni viszel-e vmi ultra könnyű, vagy ultra hasznos vmit, illetve volt hogy a vmi már TÉNYLEG kellett?

RabiMiki · http://ittfutok.blog.hu 2016.02.15. 20:53:22

@téglánakgyors: Dehogy akarok bicskablogot növeszteni! :)
Hosszabb futásokra telefon és pénz (2-3eFt) szokott nálam lenni a vizen kívül. Semmi más. Régebben ha új útvonalon voltam, akkor vittem a marok GPS-emet is, de az már pár éve nagyon oldschool megoldássá vált. :)
A VérKörön egy váltás zokni jól jött volna. És na szeretnék valamit, amibe berakhatom a szemetet, amit összedek. Kirándulni viszek szemeteszsákot, de futni csak a két markom van, ami ritkán elég. :( Soha semmi más nem hiányzott.

Ja, de mégis! Egy sör! És az nagyon gyakran. Úgy a 10. kilométer után. :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2016.02.16. 09:06:40

nagyon menőn néznek ki ezek a célszerszámok, de egy fanyelű kisbalta 2-3 rongy... :)
a kés is tetszik... nemrég vettem egy ásó, fejsze, fűrész 3in1-t, még nem próbáltam ki, de nem ennyire ergonomikus.

@téglánakgyors: ha van nálam zsák, akkor abba általába beledoboma svájci bicskám, de még sosem kellett.
viszont emlékeztek a futóblogon pár éve valaki azt kamutta, hogy a tájfutó haverja rambó késsel vágja le a futás közben rá támadó kutyákat... :D

Sz.Lacc · http://fusslaci.blog.hu/ 2016.02.22. 20:46:09

@RabiMiki: az biztos, hogy emlekezetes futas lenne, ha egy ilyen szekercevel, meg egy nagy fekete szemetes zsakkal felszerelkezve indulnal neki a nagyerdönek. Lehetne fogadni, hogy hagy perc alatt erne utol a TEK...
Bar ahol a Q7 nem megy el, sok eselyük nem lenne. :-D Inkabb maradnanak a jedinek öltözött egyetemistaknal, azok nem olyan gyorsak.
:-)

csabant 2016.03.28. 21:32:28

Nekem is van egy régebbi szénacél pengés Mora késem (MoraKnife 911 Quicksnap), nagyon éltartó, szuper kés és olcsó!
süti beállítások módosítása