Felfelé gyenge vagyok, lefelé meg gyáva

Itt futok

Saucony Grid Virrata

2013. október 23. - RabiMiki

Miután végképp kiöltem az összes magassarkú futócipőt az életemből, nagyon kellett valami, amit a Nike Pegasus helyett használhatok. A Pega-ban azt szerettem nagyon, hogy viszonylag tág határok között bárhol lehetett futni benne. Jó volt aszfaltra, de nem csúszkált az erdei utakon sem. A Trail Minimus-t nem mertem aszfalton használni (ma már merném), az A5 pedig egyáltalán nem tapadt laza talajon. Mivel egyetlen rövid kör kivételével az összes távomban van földút, így úgy döntöttem, beruházok egy harmadik pár futócipőbe. Visszonylag hosszú nézelődés és próbálgatás után esett a választásom a Virrata-ra. A talpa elég agresszívnak tűnt kavicsos földutakhoz, ugyanakkor volt benne elég EVA hab az országúti szaladgálásaimhoz. Külön tetszett, hogy 0mm a sarokemelése és nagyon könnyű (184g, katalógus adat, férfi 9-es méretben).

virr1.jpgNem rossz, de normális országokban szebb színekben is kapható

Röviden: bejött. A 0mm-es kialakítás nagyon kellemessé teszi a futást, ugyanakkor a kellően vastag EVA+ hab véd is a keményebb talajon. Nagyjából 700km van bennük, a Virrata messze a legtöbbet használt cipőm idén. Futottam benne rövid gyorsat, lassú hosszút, sőt, két teljesítménytúrát is. Ha csupán egyetlen pár futócipőm lehetne, a Virrata lenne az.

virr3.jpgA lábfejem elülső része alatt szinte eltűnt a minta

Külső talp: Nincs. Leszámítva pár apró betétet az orr elejénél és a saroknál, a cipő talpa maga az EVA+ hab. Ettől nagyon halk lesz a futás, ami jó, bár többször hoztam már a frászt ártatlan járókelőkre. Ugyanakkor iszonyat gyorsan kopik. Nem véletlenül szokás kopásálló réteget pakolni a cipők talpára... Ahogyan az a fenti képen is látszik, 700km alatt jócskán elkopott a talp elülső terülte. Úgy érzem, hogy összességében ez okozza majd a vesztét is, amit valahol az ezredik kilométer környékére "várok". (Ha jól láttam, tavasszal jön a V2. Könnyebb, de sajnos pont ugyan ilyen a talpa...)

A nagy bütykök jól tapadnak. Száraz időben nagyjából bárhol, bármin tudok a Virrata-ban futni. Sárban meg... Végülis azt is túl lehet élni.

A bütykök közé könnyen beragadnak a kavicsok, de ugyan olyan könnyű kipiszkálni is őket onnan. Néha akár maguktól is kiesnek.

virr4.jpgÁllítólag Grid betét van a sarkában

Csillapítás: Az EVA + egységesen 18mm vastag az egész talpon, ami soknak tűnik, de nem az. Viszonylag kemény és nagyon hajlékony. Szabadon mozoghat, csavarodhat benne a talpam a talajon. Bár a kisebb egyenetlenségeket elnyeli, a nagyobb kavicsokat már érzem benne. A sarokrészbe GRID betét került, bár nem tudom, hogy minek.

A talp szinte semmilyen megtámasztást nem ad, a cipő belseje szinte teljesen sík.

virr2.jpgGumi az orron és a két rétegű felsőrész

Felsőrész: Én még ilyet soha nem láttam! A cipő felsőrésze két teljesen különálló rétegből áll. Belül van egy sűrűbb szövésű technikai anyag (zöldes színű), amit kivülről egy lazább szerkezetű fekete háló borít. A két anyag csak a jellemző varrási vonalaknál kapcsolódik egymáshoz, mindenhol máshol egymástól függetlenül mozognak. Hogy ez miért jó így, azt fel nem foghatom. Érzésre semmi különbség az A5 hagyományos felsőrészéhez képest. Jól szellőzik, és természetesen nem vízálló.

A sarokrész is puha és rugalmas. Nem a sarkamat tartja, csak a cipőt a lábamon.

Az orra elég komoly gumírozást kapott, tökéletesen megfelel kőlapok vagy akár kistestű kutyák ellen.

Az ujjaimnál elég tágas, kényelmesen terpeszkedhetek benne.

IMG_0924.jpgKicsit koszos

Érdekes módon, bár tényleg jól szellőzik, ez az egyetlen cipőm, ami büdösödik. Ilyenkor jön jól, hogy probléma nélkül mosható mosógépben, kímélő programon.

Számomra mindenképp a Virrata a 2013-as év legnagyobb felfedezése. Gond nélkül vette át a Nike Pegasus helyét, miközben kényelmesebb, dinamikusabb, könnyebb és olcsóbb. Apropó ár! Ha az új árakat nézem, akkor ez az eddigi legolcsóbb futócipőm (valójában a Merrell Trail Glove olcsóbb volt, de csak mert az utolsó darabok egyikét hoztam el). Bár csak tartósabb lenne egy kicsivel...!

A bejegyzés trackback címe:

https://ittfutok.blog.hu/api/trackback/id/tr375595569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Parci (törölt) 2013.10.24. 17:39:04

mi számít sok/kevés sarokemelésnek? +4 mm az sok?

egy hoka bondi az alany, egyelőre abszolút bejött, de közben én is igyekszem minimalizálni a sarokemelést. a csillapításról viszont egyelőre nem szeretnék lemondani.

kéne viszont mellé egy másik, tartósabb cipő, annak ugyanis szintén ilyen puha a talpa, és a szentendrei köves, nyomvályús, murvás tereputakon rekord sebességgel döglik lefelé.

örömmel kezdtem olvasni ezt a bejegyzést, de aztán konstatáltam, hogy ez a cipő sem megoldás a problémára :(

RabiMiki · http://ittfutok.blog.hu 2013.10.24. 19:07:25

@Parci: A sok/kevés dolog nyilván teljesen szubjektív. Biztos tudod, hogy egy klasszikus futócipőnek kb. 10-11mm az emelése. Ez sok (szerintem). Az is biztos, hogy érzetre hatalmas a különbség a 0mm és a 4mm között.

Te a fotós Parci vagy?

Parci (törölt) 2013.10.24. 20:16:50

@RabiMiki: köszi! nem tudtam, hogy ennyi az emelése (egyelőre keveset technózok a futásban). igen, ugyanaz vagyok.

Parci (törölt) 2013.10.25. 11:32:50

@Parci: olvasgattam, gondolkodtam és azt hiszem, beruházok egy ilyen cipőbe. egyszer úgy is kipróbálnám a "bare foot" futást, bár erősen szkeptikus vagyok (pontosabban azt gondolom, hogy nem mindenkinek üdvözítő út), de honnan tudnám biztosra, ha meg sem próbálom?

azt nagyon sajnálom, hogy nincs erősített talpa, pillanatok alatt el fog fogyni, de végülis ha lenne és 35e ft-ba kerülne, akkor se biztos, hogy jobban járnék. szóval kösz a tippet!

egy füst alatt gratula az eddig elért teljesítményedhez, kitartó, szorgalmas és elszánt futó látszatát kelted :), abszolútértékben is penge időkkel, szóval le a kalappal!

(a fotós blogodon a sokszor tök jó képek ellenére is annyiszor húztam fel magam, hogy hejj :D, örülök, hogy itt ez egy "másik világ")

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2013.10.25. 15:19:11

megkérdeztem tegnap a saucony boltban és azt mondták azért van a két réteg, mert ezekkel váltották ki könnyítésként a hevedereket, amik másik cipőkön tartják a lábat. úgy érzem ez csak fél válasz, de legalább van. :)

RabiMiki · http://ittfutok.blog.hu 2013.10.25. 20:53:48

@rrroka: Van olyan, hogy Saucony bolt? Hol?

A kérdésre meg... Végülis mondhatak volna nagyobb hülyeséget is.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2013.10.26. 09:21:51

@RabiMiki: UNISPORT KFT. - 1033 BUDAPEST, SZENTENDREI ÚT 89-93.
szigetes hévvel a kaszádüllő megállóig, jobbra át az aluljárón és ott a pont szemben lévő telep. övék a a
www.saucony.hu/
A virrata 19990 náluk, az jó árnak számít?
Egyébként nagyon korrekt és szigorú eladók, nem hagyják, hogy az ember csak úgy vegyen egy cipőt hocira, negyed órát kell benne flangálni az üzletben legalább :) adnak hozzá egy saucony futózoknit.

RabiMiki · http://ittfutok.blog.hu 2013.10.26. 19:41:39

@rrroka: Köszi!
Azonos áron vettem én is. Ha jól tudom, a fehérvári VitalClub tőlük veszi kedvezménnyel, és adja el a hivatalos listaáron. Bár, ingyen zokni nem volt... :(
A baj az, hogy ők csak rendelésre hozzák az érdekesebb darabokat, így valószínűleg benézek az Unisportba, ha aktuális lesz.

csabant 2013.11.03. 10:40:06

Szia Miki, mi a véleményed a Saucony Grid Flex-ről, alkalmas aszfalton futáshoz? Vagy jobb a Virrata? Köszi, Antal Csaba

RabiMiki · http://ittfutok.blog.hu 2013.11.03. 14:59:36

@csabant: szia Csabi, sajnos ezt sosem láttam, de a leírás alapján ez pont arra való. A Virrataban könnyebb és 0mm-es, a Flex viszont sokkal olcsóbb és kevésbé hivalkodó megjelenésű. Szerintem próbáld ki.
süti beállítások módosítása