Felfelé gyenge vagyok, lefelé meg gyáva

Itt futok

Gerecse 50 (49k)

2015. április 27. - RabiMiki

A Gerecse50 egyike az ország legpatinásabb, legnépszerűbb teljesítménytúráinak. Úgy gondolom, hogy ennek leginkább a viszonylag visszafogott hossz az oka. Ötven kilométert bárki, aki jó kondiban van, le tud gyalogolni 12 óra alatt. Pont ezért lehetnek rajta olyan sokan, idén valamivel több mint kilencezren. Tetszik a Gerecse, de utálom a tömeget, így az fel sem merült bennem, hogy a túra hivatalos dátumán teljesítsem ezt a távot. Elindultam hát egy héttel később.

Készült videó, így most nem vinném túlzásba az írást. A lényeg annyi, hogy Tardos után kezdett kényelmetlenül melegem lenni, amitől egy kicsit szenvedősre sikerült a vége. 5:58:24 alatt értem körbe, ami még pont alatta van a 6 órás célidőmnek (ez a hivatalos szintidő fele). Az útvonal főbb számai (táv, szint) szinte centire megegyeznek a VTM Ultrával, de maga az útvonal komiszabb kicsit. Héreg után a Bánya-hegy nagyon meredek, és alig van rajta tapadás. A lépcsősor lefelé a Turultól szint meglehetősen lassan megoldható akadály. Mármint nekem. Ettől a két ponttól eltekintve jól futható az egész útvonal, bár helyenként hatalmas sziklák között kell bukdácsolni, így néha lefelé sem tudtam gyorsabban haladni, mint felfelé.

Az útvonalnak két arca van. Gyönyörű erdei utak, sziklák és öreg fák a táv egyik részében, míg a másikon aszfalt, széterodált erdészeti utak, tarvágások és szántóföldek.

A jelölések végig jól követhetőek, a leghosszabb távot egy fehér pötty jelzi. Néha a turistautak jelölése alatt, néha külön. Könnyedén teljesíthető GPS nélkül. Ha nem térünk le az útvonalról, akkor egyedül Tardoson van lehetőség kulacsot tölteni, ezért célszerű a teljes útra elegendő mennyiséggel készülni. 

Kellene valamit kezdenem ezzel a hőguta dologgal. Nem normális, hogy annyira megvisel a meleg, hogy nem tudok tőle sem enni, sem inni. Nyilván nem segít, hogy szinte sosem futok délben, de talán valamit változtatnom kellene a hidratálásomon is. Például lehet, hogy nem vizet kellene innom, hanem híg izót. Vagy mittudomén.

Ezt megoldani lesz a következő házifeladatom.

A bejegyzés trackback címe:

https://ittfutok.blog.hu/api/trackback/id/tr657402924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2015.04.28. 08:47:39

hőség ellen a fejed búbját kell locsolni időnként kevés vízzel, meg a karjaidat lemosni, ha van rá lehetőség. én ezért hordok nyáron fortír csukópántot: remekül lehet vele izzadtságot törölni, és bevizezve jól hűt, meg lehet belőle fejre csavarni egy kis vizet.
mondjuk olyan 50 kirin, ahol nicsn mód vizezni, ez édeskevés.

RabiMiki · http://ittfutok.blog.hu 2015.04.28. 21:38:05

@rrroka: Persze, pont ezért szeretném valahogy belsőleg kezelni ezt a kérdést. A meleget mindig utáltam, de talán kicsit több tudatossággal jobban rá tudnék hangolódni. Félek, hogy az UTH-n cudar meleg lesz.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2015.04.29. 10:30:00

@RabiMiki: itt pl azt magyarázzák, hogy a szokásos technikai felső hőségben nem is túl jó, mert gyorsabban elvezeti az izzadságot, mint mielőtt lehűtene. ezért aztán ez a menő cucc _keringeti_ az izzadtságot.
www.youtube.com/watch?v=pGQgtrXbrp8

saaby. (törölt) 2015.04.30. 13:01:48

A videóban említed is, hogy lötyög a hasadban a víz, meg jól esne valami sós. Valahol olvastam okosaktól, hogy a víz nem tud egy idő után felszívódni só nélkül, azt meg már kiizzadtad. Személy szerint rühellem az izót, sima konyhasót is lehet nyelni a víz mellé. (Plebejus Iso Copyright: saaby).
A túlhevülés nagyon rossz érzés , sajnos ismerős. A 2012-es UB-n azért nem haltam meg szerintem, mert előtte tudatosan jártam a legmelegebb délutáni hőségben edzeni. Nekem bejött a sapka is ha Napon futok, viszont rendszeresen leveszem, mert az átizzadt fejem jó hőleadó. Róka igazat ír a technikai póló hiányosságáról, én ezt annyival fejelném meg, hogy egy faszául kinyúlt, kopott 300Ft-os pamutpóló nedvesen mindennél jobb! :)
És elismerésem a nonkonformista teljesítésért!
süti beállítások módosítása